Pijnlijke vergissing US Ambassade

0
141
Zoals elk jaar stuurde de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv ter gelegenheid van Rosh Hashanah, het Joodse Nieuwjaar, cadeaumanden naar verscheidene Israëlische organisaties. Maar deze keer maakte de ambassade een voor de VS nogal pijnlijke vergissing.

In de manden met relatiegeschenken, die onder andere aan de linkse organisatie ‘Shalom Achshav’ (Vrede Nu) – een uitgesproken tegenstander van Joodse nederzettingen – werden gestuurd, zat een fles wijn uit een van deze ‘kolonisten’-nederzettingen in Judea en Samaria. En dat gaat natuurlijk regelrecht in tegen het officiële standpunt van de Verenigde Staten betreffende de Joodse nederzettingen.

De geschonken wijn, Dolev Cabernet Sauvignon, was afkomstig uit de wijnkelders van Mishor Adumim, alle andere producten uit de manden kwamen van plaatsen binnen de Groene Lijn. Bij de organisatie ‘Shalom Achshav’ begreep men dat het een vergissing van de ambassade was geweest. Ook andere linkse organisaties zoals B’Tselem en mensenrechtenorganisaties hebben de cadeaumanden met de wijn ontvangen.

De Amerikaanse ambassade bevestigde de fout en legde uit dat zij de cadeaumanden hebben gekocht van een handelaar, zonder de herkomst van elk product te controleren. Er werd op gewezen dat het in geen geval om een verandering in de houding van de Verenigde Staten tegenover de Joodse nederzettingen ging. De al jaren bestaande houding van de VS ten opzichte van de nederzettingen is bekend.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)