Premier Netanyahu bezoekt president Poetin in Moskou

0
136
Premier Benjamin Netanyahu reisde gisteren met zijn vrouw Sarah naar Moskou voor een officieel bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de hervatting van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.

Bij zijn gesprekken met Poetin zal worden gesproken over de beslissingen, die tijdens hun vorige ontmoeting in Moskou zijn genomen. Er wordt onder andere een overeenkomst gesloten, die de betaling van een Russische pensioen garandeert aan Russische Joden die voor het jaar 1992 naar Israël emigreerden. Toentertijd werden de Russische Joden door Rusland gedwongen om af te zien van hun pensioenuitkeringen om naar Israël te kunnen emigreren. Deze regeling wordt met de nieuwe overeenkomst teruggedraaid. De overeenkomst zal door de Israëlische minister Ze’ev Elkin en de Russische minister van Arbeid en Sociale Zaken Maxim Topilin worden ondertekend. Men hoopt dat de Russische betalingen al volgend jaar zullen beginnen.

Netanyahu en Poetin zullen ook over de samenwerking van beide landen op economisch gebied spreken en over de versterking van de culturele en humanitaire betrekkingen. Andere onderwerpen van de ontmoeting zijn de strijd tegen terrorisme, de situatie in Syrië en het politieke proces tussen Israël en de Palestijnen.

Tijdens zijn bezoek zal Netanyahu het Tankmuseum in Moskou bezoeken, waar de Israëlische tank van het Sultan Yakoub gevecht staat, die zal worden teruggegeven aan Israël. Premier Netanyahu had er twee maanden geleden bij zijn laatste bezoek om gevraagd en de Russische president heeft met dit verzoek ingestemd en heeft daartoe een regeling ondertekend om de tank terug te geven aan Israël.