Premier Netanyahu ontving Duitse minister

0
23
Het lukte dit keer. Negen maanden na na het schandaal bij het officiële bezoek van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken ontving premier Benjamin Netanyahu woensdag Sigmar Gabriel in zijn officiële residentie in Jeruzalem.

In april vorig jaar weigerde Netanyahu de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken te ontmoeten, omdat die had gesproken met organisaties die kritisch tegenover de regering staan.

Gabriël was woensdagochtend vroeg in Israël geland voor een bezoek van ongeveer 15 uur. De reden voor het bezoek was zijn deelname aan een conferentie van het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv, waar hij in de middag een toespraak heeft gehouden over de huidige uitdagingen voor Europa en het Midden-Oosten.

Onmiddellijk na zijn landing ontmoette hij ook oppositieleider Yitzchak Herzog. Het programma omvatte ook een bezoek aan de Palestijnse leider Machmoud Abbas in Ramallah.

Premier Netanyahu bedankte de Duitse minister van Buitenlandse Zaken voor de inzet van Duitsland voor de veiligheid van Israël.

Minister van Buitenlandse Zaken Gabriel noemde een telefoongesprek, dat hij enige tijd geleden met Netanyahu had gevoerd over aspecten van veiligheid. Israël kan altijd rekenen op Duitsland als partner bij het verdedigen van de veiligheid van Israël. Zij spraken ook over Iran en zijn activiteiten in de regio. Hij was blij te horen dat Israël ook geïnteresseerd was in een tweestatenoplossing met veilige grenzen naar Israël.

Op dit punt onderbrak Netanyahu de toespraak van Gabriel en zei dat dit, de veiligheid van de grenzen en Israëlische militaire controle, het belangrijkste punt was.

Daarover moet in een later stadium worden onderhandeld, antwoordde de Duitse minister en noemde zijn komende ontmoeting met de Palestijnse leider Machmoud Abbas. Het is belangrijk dat de partijen samen met de Verenigde Staten terugkeren naar de onderhandelingstafel.

Er klonken veel beleefde woorden. Het is echter duidelijk dat er verschillen zijn tussen Israël en Duitsland. Evenmin heeft Gabriel zijn verklaring teruggenomen op zijn Facebook-pagina van 2012, waar hij Israël omschreef als een apartheidsregime.

Benjamin Netanyahu wordt medio februari in Duitsland verwacht, waar hij de Veiligheidsconferentie van München zal bezoeken. Misschien kunnen wederzijdse bezoeken de enigszins moeizame betrekkingen tussen de twee landen helpen verbeteren.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)