Reconstructie tegelvloer Tweede Tempel

0
96
Na twaalf jaar van zorgvuldige arbeid waren Israëlische archeologen in staat om zeven complete tegels te reconstrueren uit de 600 stukjes tegel, die gevonden waren in het puin dat de Palestijnen als afval hadden gestort na hun doldrieste en illegale graafwerk op het Tempelplein. Daar verwijderen de moslims de Joodse geschiedenis om er een derde moskee te bouwen, de grootste in Israël.

De betreffende stukjes van tegels werden gevonden bij het bijzondere Temple Mount Sifting Project onder leiding van Gabriel Barkai en Yitzchak Dvira. Prof. Barkai vertelde aan de Israëlische nieuwssite Ynet, dat de zeven gereconstrueerde tegels ‘van uitzonderlijke schoonheid zijn, en waarschijnlijk werden gebruikt voor de zuilengangen op de Tempelberg. De Joodse historicus Josephus Flavius beschreef de vloeren van de Tempelberg als kleurrijk en hier hebben we voor de eerste keer een glimp van één aspect van de schoonheid van de Tempelberg.’

De tegels waren oorspronkelijk geïmporteerd uit Rome, Klein-Azië, Tunesië en Egypte, en werden in verschillende geometrische vormen gesneden en waarschijnlijk gelegd door buitenlandse vaklieden die keizer Augustus naar zijn vriend Herodes de Grote had gezonden.

Fragmenten van marmeren vloertegels die volgens archeologen van het Temple Mount Sifting Project afkomstig zijn van de Tempel van Herodes in Jeruzalem. (Foto: Temple Mount Sifting Project)

Franky Schneider, een specialist in decoratieve oude vloeren die bij het zeefproject werkt en die de tegels reconstrueerde, zei dat de stijl van de vloer, genaamd Opus sectile, de meest exclusieve vorm van betegelen van het tijdperk was.

Schneider en Dvira presenteren vandaag hun bevindingen in de jaarlijkse conferentie van Megalim (Stad van David Studies van het oude Jeruzalem). Ook spreekt de directeur-generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Dr. Dore Gold, over de aanpak van deze kwestie door UNESCO en de gevolgen daarvan voor het archeologisch onderzoek in de Staat Israël.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)