Trump ‘historische kans voor Israël’

0
82
Minister van Onderwijs Naftali Bennett zei woensdag, dat Israël meer dan twintig jaar gijzelaar is geweest van de tweestatenoplossing, en dat de verkiezing van Donald Trump in Amerika een ‘historische gelegenheid’ vormt om van koers te veranderen.

‘Het is in onze handen om de koers van de Staat Israël te veranderen. Om Israël uit de ‘Oslo’-visie van een ‘Palestijnse Staat’ te halen, ‘waarvan we 23 jaar de gevangene zijn geweest, en die ons alleen terreur, pijn, lijden en een doodlopende weg heeft gebracht,’ aldus een lange verklaring van Bennett.

De partijleider van Het Joodse Huis klaagde, dat het idee van een Palestijnse Staat (…) ‘is veranderd in een nationale en internationale obsessie’, ondanks het feit dat het aandringen op een dergelijk resultaat alleen heeft geleid tot meer conflicten en bloedvergieten.

Bennett meent dat het voor Israël tijd is om weer een houding van ‘soevereiniteit’ aan te nemen. Hij wees erop, dat twee belangrijke gebeurtenissen op de wereld voor een zeldzame kans hadden gezorgd om dit te doen: ‘Enerzijds de ineenstorting van de Arabisch-islamitische wereld in de afgelopen jaren, en aan de andere kant de overwinning van Trump in de VS.’

Een van Trumps naaste adviseurs, Jason Greenblatt, bevestigde woensdag voor Army Radio dat de gekozen Amerikaanse president inderdaad zou breken met het traditionele Amerikaanse beleid om de Joodse nederzettingen in de Bijbelse gebieden als een hindernis voor vrede te beschouwen. In plaats daarvan legt hij de verantwoordelijkheid bij de Palestijnen.

‘Het is zeker niet de visie van Trump dat de bouw van nederzettingen moet worden veroordeeld en dat het een hindernis voor vrede is – omdat het geen hindernis voor vrede ís,’ zei Greenblatt.

In plaats van directe en aanmatigende inmenging, zoals eerdere presidenten deden, is Trump volgens Greenblatt ‘niet van plan enige oplossing aan Israël op te leggen. Hij denkt dat de vrede van de partijen zelf moet komen.’