Trump: Misschien kom ik naar opening ambassade

0
125
De Amerikaanse president Donald Trump komt misschien naar Jeruzalem om de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade bij te wonen. De ambassade wordt geopend op 14 mei, de zeventigste verjaardag van de onafhankelijkheidsverklaring van Israël in de Jeruzalemse wijk Arnona.

Afbeelding: Het gebouw van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem, waar de nieuwe ambassade zal worden gevestigd (foto: Yonatan Sindel/Flash90)

‘Jeruzalem werd jarenlang beloofd. Voormalige presidenten hebben in hun verkiezingscampagnes beloften gedaan, maar nooit de moed gehad om die na te komen. Ik zal misschien komen,’ zei Donald Trump vrijdag op de vraag of hij naar Jeruzalem zal komen voor de opening van de Ambassade, tijdens een gezamenlijke persconferentie na zijn ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel

Trump vertelde daarbij ook van het oorspronkelijke plan om de ambassade op een nieuwe plaats te bouwen, de kosten zouden 1 miljard dollar hebben bedragen, zodat hij weigerde. Trump vertelde dat de Amerikaanse Ambassadeur in Israël, David Friedman, vervolgens een plan had ingediend dat slechts $150.000 zou kosten om de ambassade naar Jeruzalem te verhuizen. Vervolgens werd een akkoord bereikt over een plan dat de Amerikaanse belastingbetalers tussen de 300.000 en 400.000 dollar zou kosten.

In maart werd gemeld dat Donald Trump niet naar Jeruzalem zou komen voor de opening van de Ambassade vanwege planningsproblemen. Nu heeft hij misschien toch een manier gevonden om deze historische gebeurtenis bij te wonen.

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de opening van de Ambassade in volle gang. Het noodzakelijke werk is bijna voltooid.

De nieuwe ambassade wordt tijdelijk gevestigd in een gebouw van het huidige Amerikaanse consulaat in het stadsdeel Arnona in Jeruzalem. Het zal het kantoor huisvesten van de Amerikaanse ambassadeur David Friedman. Een deel van het personeel, dat momenteel in de ambassade in Tel Aviv werkt, zal ook naar Jeruzalem verhuizen.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)