Trump vermindert, Merkel vergroot steun UNRWA

0
53
Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump de betalingen aan UNRWA heeft gehalveerd, zijn de Duitse betalingen aan de VN-organisatie voor Palestijnse Vluchtelingen tijdens het bewind van de vroegere en nieuwe kanselier Angela Merkel verhoogd van 3 miljoen euro in 2003 tot 80 miljoen euro in 2017.

Afbeelding: Premier Benjamin Netanyahu en de Duitse bondskanselier Angela Merkel bezoeken een tentoonstelling van Yad Vashem in het Historisch Museum in Berlijn op 16 februari.2016. (Archieffoto: Amos Ben Gershom/GPO).

Dit bleek gisteren, volgens een bericht van het Israëlische dagblad Israel Hayom, uit een antwoord van de Duitse regering op een vraag van de vice-voorzitter van de AfD, Beatrix von Storch. In een eerder interview met de krant Israel Hayom beloofde ze de kwestie van de Duitse hulp aan de Palestijnen te behandelen en ter bespreking voor te leggen aan de Bondsdag.

Volgens het bericht van de krant is dit jaar 17 miljoen euro aan steun voor de Palestijnen gepland. De richtlijnen van de nieuwe federale regering zouden een onderdeel bevatten dat betrekking heeft op de Duitse inspanningen om de steunbetalingen van de Europese Unie aan UNRWA te verhogen, in reactie op de Amerikaanse bezuinigingen op de steun aan de UNRWA.

In haar antwoord verdedigt de Duitse regering de UNRWA tegen de beschuldiging dat het lesmateriaal op de scholen van de organisatie haat tegen Israël zou oproepen. Ook werd gemeld dat de Duitse hulp aan de Palestijnse Autoriteit is toegenomen van 15 miljoen euro in 2005 tot meer dan 56 miljoen euro vorig jaar.

De Bondsdag wil nu graag een discussie over dit onderwerp. ‘Terwijl Angela Merkel de noodzaak benadrukt om antisemitisme te bestrijden, steunt de Duitse regering door betalingen te doen aan UNRWA de haat tegen Joden en Israël en dat op kosten van de Duitse belastingbetaler. De steun van de UNRWA moet ophouden’, vertelde Von Storch aan de krant Israël Hayom.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)