Trump’s Vredesplan bijna gereed

0
75
Geheel volgens zijn karakter is de Amerikaanse president Donald Trump van plan een radicaal andere benadering te volgen bij het bemiddelen voor vrede tussen Israël en de Palestijnse Arabieren.

Volgens hoge Amerikaanse functionarissen die met The New York Times spraken, legt het Witte Huis van Trump momenteel de laatste hand aan zijn vredesvoorstel voor het Midden-Oosten.

In tegenstelling tot eerdere voorstellen van de presidenten Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama, vermijdt het plan van Trump naar verluidt brede (lees: vage) suggesties en vooraf bepaalde uitkomsten. Het richt zich veeleer op de zeer specifieke kwesties, die momenteel een akkoord onmogelijk maken, en er zeer specifieke oplossingen voor aanreiken.

In plaats van bijvoorbeeld de kwestie van de soevereiniteit over Jeruzalem uit de weg te gaan of een vage ‘eerlijke en rechtvaardige oplossing’ voor de ‘vluchtelingen’ kwestie te eisen, zou het plan van Trump voor elk punt zeer praktische voorstellen bevatten.

Opvallend is ook dat het plan van Trump naar verluidt niet oproept tot het creëren van een tweestatenoplossing, hoewel zijn voorstellen wel de mogelijkheid bieden voor een dergelijk resultaat.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)