Verdelen Jeruzalem onmogelijk

0
33
Dinsdagochtend zeer vroeg, na een reeks gepassioneerde toespraken voor en tegen, stemde de Israëlisch Knesset uiteindelijk in met de ‘Verenigd Jeruzalem Wet’, een wijziging van de Jeruzalemwet van 1980, waarin Israël officieel verklaarde dat Jeruzalem in zijn geheel zijn ongedeelde hoofdstad is.

Deze nieuwe wetgeving vereist een twee-derde meerderheid van 80 van de 120 leden van Knesset om ooit de status van Jeruzalem te veranderen of delen van de Heilige Stad over te dragen in het kader van een toekomstig vredesakkoord.

Het is bijna onmogelijk om voor iets in de Israëlische Knesset een twee-derde meerderheid te verkrijgen, zoals bleek uit de stemming over dit wetsvoorstel. Vierenzestig leden stemden voor het wetsvoorstel, 51 stemden tegen en één onthield zich van stemming, ondanks het feit dat de overgrote meerderheid van Israëlische Joden (inclusief leden van Knesset) eraan vasthouden dat Jeruzalem nooit meer mag worden verdeeld.

De opsteller van het wetsvoorstel, minister van Onderwijs Naftali Bennett (Het Joodse Huis) was zich goed bewust van wat hij had gedaan: ‘We hebben er zojuist voor gezorgd dat Jeruzalem voor altijd verenigd zal zijn. We hebben de wet geïnitieerd die Jeruzalem beschermt, zodat het niet verdeeld kan worden zonder een grote meerderheid van 80 Mks’, schreef Bennett op Facebook.

‘De Olijfberg, de Oude Stad, de Tempelberg en de Stad van David zullen voor altijd in onze handen blijven. Er zullen geen politieke manoeuvres meer zijn die ons in staat stellen onze hoofdstad uit elkaar te scheuren. Dit is ook het antwoord van Israël op de schandelijke stemming van de Verenigde Naties tegen Jeruzalem. Een feestdag voor Israël’! ging hij verder.

Minister Ze’ev Elkin (Likoed) vertolkte het sentiment op Twitter: ‘Ik feliciteer de Knesset met de goedkeuring door een grote meerderheid van de wijziging van de Basiswet: Jeruzalem, die de verdedigingsmuur versterkt tegen degenen aan de linkerzijde die in de toekomst wellicht proberen de Israëlische soevereiniteit in verenigd Jeruzalem te schenden’.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)