VN ontkent nogmaals Joodse band Tempelberg

0
106
De VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) heeft woensdag officieel zijn resolutie aangenomen, die elke Joodse band met Jeruzalem en de heilige plaatsen, waaronder de Tempelberg, ontkent.

Het document eist dat Israël ophoudt met wat het de ‘opzettelijke vernietiging’ van de heilige plaatsen van Jeruzalem noemt, die de VN allemaal alleen met hun islamitische namen noemt.

Die daden van ‘vernietiging’, waarop de resolutie doelt, zijn in feite archeologische opgravingen, die worden uitgevoerd grenzend aan de Tempelberg. Deze opgravingen hebben een schat aan bewijzen blootgelegd, die de lange historische band tussen het gebied en het Joodse volk bevestigen.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, hekelde het besluit, en zei: ‘De UNESCO brengt zichzelf in verlegenheid door naar de pijpen van de Palestijnse fluitspelers te dansen. Alle pogingen om ons erfgoed te ontkennen, de geschiedenis te vervalsen en de band tussen het Joodse volk met onze hoofdstad en ons vaderland te verbreken, zijn gedoemd te mislukken.’

De archeoloog dr. Gabriel Barkay, die een van de genoemde opgravingen leidt, noemde tijdens een persconferentie de resolutie een ‘belediging’ voor iedereen met enige intelligentie. ‘Jezus en de Tempelberg zijn in het Nieuwe Testament meer dan 20 keer genoemd. Jezus ging er voor zijn kruisiging heen en keerde een tafel van geldwisselaars om. Hij profeteerde over de Tempelberg. Dus iemand die probeert de Joodse band met de Tempelberg in gevaar te brengen, ondermijnt in feite het christendom, omdat het gebaseerd is op Jezus en zijn band met de Tempelberg.’

Dinsdag had een groep Amerikaanse senatoren en congresleden er sterk op aangedrongen bij andere UNESCO-leden om de resolutie te verwerpen, omdat ‘trachten de Joodse en christelijke band met deze heilige stad uit te wissen de vooruitzichten op vrede nog meer zal schaden.’
Maar de Palestijnse delegatie van de internationale organisatie dreigde in een brief aan de andere UNESCO-delegaties, dat het niet vóór de resolutie stemmen tot gevolg zal hebben dat de Arabieren ‘verplicht zijn andere opties te overwegen’.

De 21 leden van het UNESCO World Heritage Committee namen de resolutie uiteindelijk aan met 10 stemmen voor, 2 tegen, en 8 onthoudingen, waarvan 4 EU landen.

‘Het aan een heel volk ontzeggen van hun onbetwistbare historische band met de heiligste plaats in hun religie zal slechts die radicale krachten versterken die geen enkele plaats voor Joden in Israël zien. Vanaf vandaag kunnen zij hun beweringen baseren op een UNESCO-resolutie die ontkent dat er ooit Joden in Israël zijn geweest, dus dat er voor hen daar ook geen toekomst kan zijn. Dit is gewoon diplomatieke etnische zuivering door een volk zijn eigen geschiedenis en identiteit te ontzeggen, en dat kan niet worden getolereerd,’ reageerde Tomas Sandell, oprichter en directeur van de European Coalition for Israel, op de stemming.