VS verlaten VN-Mensenrechtenraad

0
129
De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley heeft dinsdag bekend gemaakt, dat de Verenigde Staten zich zullen terugtrekken uit de Mensen­rechten­raad van de Verenigde Naties. ”Wij verlaten de Mensenrechtenraad, hij is zijn naam niet waard’.

Tijdens de persconferentie, die samen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo werd gehouden, beschreef Haley de 47 leden tellende Mensenrechtenraad als ‘een beschermer van mensen­rechten­schenders en een beerput van politieke vooringenomenheid. Sinds een jaar is geen vooruitgang gezien, zei Haley. Zij wees er ook op dat de Mensen­rechten­raad in deze periode vijf resoluties tegen Israël heeft aangenomen, meer dan tegen welk ander land ter wereld dan ook.

Terwijl de Amerikaanse stap wereldwijd werd bekritiseerd, klonk er uit Israël lof. Premier Benjamin Netanyahu omschreef de Mensenrechtenraad als ‘anti-Israël en vijandig’. De terugtrekking van de VS was een moedig besluit tegen de hypocrisie van de Raad. In plaats van regimes aan te pakken die de mensenrechten systematisch schenden, concentreerde de Mensenrechtenraad zich dwangmatig op het bekritiseren van Israël.

De Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon verwelkomde ook het Amerikaanse besluit: ‘De Mensenrechtenraad is sinds lange tijd de vijand van degenen die echt opkomen voor de mensenrechten. De Verenigde Staten hebben opnieuw blijk gegeven van hun gehechtheid aan waarheid en gerechtigheid en getoond dat ze de blinde haat tegen Israël binnen de internationale instellingen niet onbeantwoord willen laten. Wij danken de Amerikaanse president Donald Trump, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en VN-ambassadrice Nikki Haley voor hun leiderschap en roepen de morele meerderheid van de Verenigde Naties op om al haar instellingen ter verantwoording te roepen.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)