Was Trumps gesprek een zegen voor Israël?

0
110
De aanwezigheid van Iraanse troepen in het door oorlog verscheurde Syrië was naar verluidt een belangrijk discussiepunt toen de Amerikaanse president Donald Trump maandag in Helsinki de Russische president Vladimir Poetin ontmoette.

En, volgens Trump, zou het resultaat van die discussie een glimlach op het gezicht van Israëls leiderschap moeten toveren. ‘We kwamen tot veel goede conclusies. Een echt goede conclusie voor Israël. Iets zeer sterks,’ vertelde Trump na de vergadering aan Fox News .

De Amerikaan onderstreepte ook dat zijn Russische tegenhanger een ware vriend van Israël en van premier Benjamin Netanyahu is. ‘Poetin is een fan van Bibi,’ zei Trump, de bijnaam van de Israëlische leider gebruikend. ‘Hij helpt hem echt heel veel en zal hem veel helpen, wat goed is voor ons allemaal.

De afgelopen jaren heeft Israël Iraanse en met Iran verbonden doelen in Syrië aangevallen met stilzwijgende toestemming van Russische troepen die daar waren gestationeerd en die tot nu toe de ogen gesloten hielden voor de Israëlische operaties. Maar nu lijkt de Syrische burgeroorlog zijn einde te bereiken en Iran heeft nog steeds een sterke militaire aanwezigheid in het land. Dit vormt volgens Israël een onaanvaardbare existentiële bedreiging.

Ook Iraanse functionarissen geven toe dat de aanwezigheid van hun troepen in Syrië in de eerste plaats een bedreiging vormt voor Israël. ‘Er worden orders afgewacht, zodat (…) de uitroeiing van het kwaadaardige regime [Israël] zal landen en het leven van dit regime voorgoed zal worden beëindigd. Het leven van het zionistische regime was nooit in gevaar zoals het nu is,’ zei de plaatsvervangend bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC), generaal Hossein Salami, in een recente toespraak.

Toen Netanyahu vorige week Moskou bezocht, deelde Poetin hem mee dat het volledige vertrek van de Iraanse troepen in Syrië, die nu duizenden militairen bedraagt, onrealistisch is. Gezien dit feit is het begrijpelijk dat er in Israël veel scepticisme heerst ten aanzien van de optimistischer opmerkingen van Trump.