Westen medeschuldig aan opkomst IS

0
150
Het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk, patriarch Kirill in Moskou, zegt dat de secularisatie in het westen mede verantwoordelijk is voor de groei van de terroristische organisatie ‘Islamitische Staat’ (IS).

“De IS probeert een leven te creëren zoals er nog niet geweest is, goddeloos en heel radicaal”, citeerde de Engelse krant ‘The Independent’ de kerkleider. “Het liberalisme in het westen heeft ertoe bijgedragen dat jonge mensen zich aansluiten bij extreme groeperingen”, zei Kirill. “Demonstraties van seksuele minderheden worden toegelaten, terwijl een demonstratie voor het traditionele huwelijk en tegen het homo huwelijk van meer dan een miljoen mensen in Frankrijk door de politie werd beëindigd.” Volgens de kerkleider heeft de goddeloze samenleving haar vervaldatum bereikt.

Van de 143 miljoen inwoners van Ruslands is een kwart lid van een kerk. De Russisch-orthodoxe kerk heeft ongeveer 35 miljoen leden, maar ongeveer 100 miljoen mensen zien zichzelf als orthodox. Daarnaast zijn er in Rusland 500.000 katholieken, 200.000 Lutheranen, 150.000 Baptisten, 120.000 leden van de Pinksterbeweging en 70.000 Zevende-dags Adventisten.