Dolorosa Wandeltheater

0
233
“God kan diverse creatieve manieren gebruiken om ons iets duidelijk te maken”

18 en 19 maart wordt in Leiden het Dolorosa Wandeltheater uitgevoerd. Dit theater met beeldende kunst is een productie van Carla Veldhuis, die zelf door beeldende kunst tot geloof is gekomen. Haar roeping is het evangelie beeldend uit te leggen en het belang van beeldende kunst in de kerk te benadrukken.

Door Klaas Kuyper

Ongeveer 30 jaar geleden ging Carla Veldhuis een keer met haar broer mee naar een dienst waarin een dramastuk werd gespeeld. Zelf had ze helemaal niets met het christelijk geloof, maar door het zien van de beelden werd ze diep aangeraakt en kwam ze tot geloof. Voor Carla was dit ook het moment dat ze het belang zag van gebruik van het uitbeelden in de kerkdiensten.

Wat is het belang van gebruik van beeldend kunst?
“Veel mensen zijn beelddenkers en hebben dus beelden in plaats van woorden nodig om iets te laten landen. Beelden komen op een andere manier binnen, via het hart i.p.v. via het intellect, en blijven vaak beter ‘hangen’ dan woorden. Helaas is beeldende kunst vaak een achtergebleven gebied in de kerk en daarom is mijn missie om voorgangers en leiders te laten zien hoe makkelijk kunstenaars in te zetten zijn. Er zitten namelijk veel creatieve mensen in de kerk, het zou jammer zijn als zij hun talenten alleen maar buiten de kerk kunnen inzetten.”

Bijbels fundament
“Er is helaas angst bij voorgangers om kunst in de dienst in te zetten, maar vaak wordt vergeten dat veel mensen snakken naar dat wat Jezus deed: in eenvoudige beelden de boodschap overbrengen. Tijdens de jaarlijkse theaterweekenden die ik organiseer om mensen uit heel Nederland in verschillende kunstdisciplines te trainen, leg ik als eerste het bijbelse fundament uit. Ik lees dan Hosea 12:11 waarin God verschillende vormen noemt waarin Hij communiceert: via woorden, visioenen en door uit te beelden. Ezechiël was een van de profeten die zonder woorden Gods boodschap moest uitbeelden. Zo gebruikt God vaker diverse creatieve manieren om iets duidelijk te maken.”

Het wandeltheater Dolorosa is een van jouw producties. Wat is dit precies voor een voorstelling?
“Het Dolorosa wandeltheater is een jaarlijks terugkerend evenement, al acht jaar lang. We zijn begonnen in Deventer en daarna zijn we naar Leiden gegaan. In deze voorstelling gaat de bezoeker van scene naar scene waarin door middel van diverse kunstvormen het verhaal van Jezus wordt uitgebeeld. We maken gebruik van een grote groep dansers en veel scenes worden uitgebeeld door levende standbeelden. Zo is er een galerij waarin 16 namen van Jezus, zoals Jezus de goede herder, door levende standbeelden worden uitgebeeld. Deze levende beelden zijn zo echt dat er wel eens een bezoeker tegen aanleunt. Tot hun schrik ontdekken ze dan dat er een mens ‘in zit’.”

Voor wie is dit wandeltheater bedoeld?
“Het wandeltheater is elke keer weer een succes, elk jaar zit het weer volgeboekt. Mijn missie is om veel mensen het evangelie te vertellen met kwalitatief goede producties. Het wandeltheater is een voorstelling waar naast christenen die bemoedigd willen worden, ook steeds meer mensen zonder christelijke achtergrond op de voorstelling af komen. Juist op deze laatste groep wil ik me richten, om hen het evangelie te laten zien. Onze hoop is dan ook dat elke bezoeker weer iemand meeneemt die God niet kent!”

Het wandeltheater is te zien op 18 en 19 maart in (en om) de Hooglandse kerk te Leiden. Deze dagen zijn er 6 voorstellingen. Een ticket voor een voorstelling kost €15,- per volwassene. Kijk voor meer informatie en kaarten op: http://www.wandeltheaterdolorosa.nl.