Jip Wijngaarden exposeert in Amsterdam

0
322
Jip Wijngaarden exposeert begin mei schilderijen in het pand van de oudste Pinkstergemeente van Nederland, die in Amsterdam. In de wijk Buitenveldert is die tegenwoordig gevestigd in een voormalig partycenter aan de A.J. Ernststraat 302 (1082 LT Amsterdam).

De tentoonstelling is te zien van dinsdag 1 tot en met en vrijdag 4 mei. De openingstijden zijn: woensdag 2 mei van 11.00 tot15.00 uur, op donderdag 4 mei van 11.00 tot 15.00 uur (donderdag en vrijdag tot 14.00 uur). Donderdagavond kan men er ook terecht van 16.30 tot 18.39 uur.
         
Jip Wijngaarden speelde als actrice ooit de hoofdrol in een film over Anne Frank. Zij houdt zich intensief bezig met bestrijden van antisemitisme, tegenwoordig als beeldend kunstenaar.

Als actrice werd Jip Wijngaarden (1964) door Jeroen Krabbé gekozen in de rol van Anne Frank, eerst in het theater en later in de bekende film.

Inmiddels woont en werkt ze in Frankrijk, maar de band met Anne Frank heeft haar nooit losgelaten als schilderes. Dat komt onder meer tot uiting in de schilderijen met portretten van joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Wijngaarden werkt in basale vormen en warme kleuren als rood, geel en oranje. Haar schilderijen zijn een hart onder de riem voor het joodse volk: bloesems groeien uit de Thora als teken van een nieuwe toekomst. Tegelijkertijd veroordeelt haar werk het antisemitisme. Huizen zonder ramen symboliseren de passiviteit van niet-joden tijdens de holocaust. De expositie is opgebouwd uit een serie Giclées.