‘Kunst verbindt gelovigen aan elkaar’

0
320
De schilderijen van Bertine Ketelaar vallen op door hun warme, glanzende kleuren, en het abstracte waar je steeds weer andere dingen in ziet. Kijkend naar haar schilderijen raak je even het besef van tijd kwijt. Haar werk is het best te beschrijven als abstract met figuratieve kanten. Krachtig en kleurrijk – soms wat ruw – maar altijd met een diepgang en in gelaagdheid opgezet. In al haar schilderijen draagt Bertine haar geloof uit, maar wel op een subtiele manier. Dat maakt haar schilderijen heel toegankelijk om met niet-gelovigen in gesprek te komen. Voor Uitdaging vertelt Bertine iets meer over zichzelf en haar werkwijze.

Door Rineke Peterson

 “Tot 2008 werkte ik als woonbegeleidster voor stichting Saron in Beuningen”, begint Bertine haar verhaal. “Aan het eind van dat jaar kreeg ik een burn-out. In mei 2009 was er bij ons in de kerk een talentenmarkt. Een vriendin van mij bood daar een workshop schilderen aan. Die avond heb ik gewoon zitten schilderen en dat was zo geweldig om te doen; gewoon even mijn omgeving los te laten. Ik ben niet meer opgehouden met het schilderen. Ik ben direct de volgende dag naar de winkel gegaan en heb schilderspullen gekocht. Al vrij snel kwam daar voor mij bij dat ik mijn geloof in mijn schilderijen ging verwerken.”

Bloeien
“Dat schilderen bloeide. Op een gegeven moment had ik vrij veel doeken, en toen ben ik het eens op marktplaats gaan zetten. Daar kwam veel reactie op. Datzelfde jaar heeft mijn man een website voor mij gebouwd. Sindsdien komen mensen overal uit het land hier aan de keukentafel en heb ik de mooiste gesprekken waar ik erg veel van geniet. Dat hele jaar heb ik niet meer het verlangen gekregen om terug te gaan naar mijn oude werkplek en zo heb ik in alle rust mijn werkplek kunnen opzeggen. God sloot een deur naar mijn werk en opende een deur naar het schilderen.”

Verbinden
“Voor mij is schilderen echt een geschenk wat God mij heeft gegeven, waarmee ik mensen mag raken en bemoedigen of prikkelen. Je komt op verschillende plekken. Kunst is een mooi middel daarvoor. Ik vind het mooie aan kunst dat kerkmuren vervallen. Met lezingen kom ik in verschillende kerken, van PKN tot baptist, van charismatisch tot katholiek. Met kunst heb je een ingang. Kunst verbindt gelovigen met elkaar. Ik kan getuigen van God en dan maakt het niet uit waar ik naar toe ga. Als kunstenares kan je ook jezelf kwetsbaar opstellen, je kunt getuigen van je persoonlijke leven met God. Ik vind het mooi dat mensen door mijn schilderijen geraakt worden en gaan zien wat God in hun leven wil doen.”

Professionaliteit
“Ik heb geen kunstopleiding gevolgd. Ik ben wat men noemt autodidact. Ik schilder voor God en als mensen het mooi vinden, is dat mooi meegenomen. Maar omdat het voor God is, ga ik wel voor professionaliteit en kwaliteit. Daardoor krijg ik de kans om ook overal in de kunstwereld te komen en daar te getuigen van Hem.”

Belangrijk
“Ik werk niet alleen vrij voor mezelf, maar ook in opdracht. Hoe werkt het normaal? Meestal komen geïnteresseerden bij mij thuis in het atelier om mijn werk te bekijken en elkaar te ontmoeten. In dat gesprek geef ik aan dat ik ook bij een opdracht van tevoren niet weet wat ik ga schilderen. Ik probeer me te laten leiden door mijn Schepper. Hoe meer je mij vertelt en het komt op het doek, dan is het mooi. Maar als je het mij niet vertelt en het komt op het doek, dan is de eer echt aan God. Naast het formaat geven mensen mij soms een Bijbeltekst, een woord of een kleurstelling mee, maar dat is dan alles. Dat is een uitdaging voor beide partijen. Ik vraag dan aan God: ’Heer, U weet wat ze nodig hebben. Wilt U mij helpen met schilderen.’ En dan ga ik aan de slag en komen er de meest bijzondere dingen op het doek. Als ze het niet mooi vinden, hoeven ze het niet af te nemen. Ik zou het erg vinden als mensen het tegen hun zin zouden aanschaffen. Het schilderij komt dan wel ergens anders op zijn plek. Dan zijn er geen kosten aan verbonden. Ik vind het heel belangrijk alles laagdrempelig te houden.”

Kruisweg
De schilderijen van Bertine hangen ondertussen in kantoren, kerken, een uitvaarthuis, een stiltecentrum en bij tientallen particulieren. Ook heeft Bertine diverse exposities en lezingen gegeven.
Op bijgaande foto zie je Bertine met het schilderij ‘Kruisweg’. Bertine vertelt: “Kunst is persoonlijk en ik vind het mooi als je zelf in mijn schilderijen van alles ontdekt. Maar hier is mijn persoonlijke toelichting. Het schilderij toont in het midden een kruis, als een soort pad. We zijn onderweg. Soms kan het hard waaien en stormen: (linksboven) het blauw en wit van wolken en regen en de beweging van wind naar rechts. Maar na regen komt zonneschijn (het gouden stuk). Er zijn zeker ook mooie dagen in ons leven onderweg! Uiteindelijk gaan we over in een leven bij God de Vader: dit is achter de witte lange banen (rechtsboven). Het rood staat voor het lijden en sterven van Christus, maar ook voor onze pijn en zonde die Hij droeg aan het kruis. Het bruine deel onderin staat voor het aardse. Het donkergroen voor het leven dat uit Christus vloeide. Het lichtgroene staat voor het nieuwe leven dat Hij brengt. Aan het eind loopt er een lijn vanuit het kruis door naar omhoog. Dat betekent dat Hij weer is opgestaan.”

=============================================================
Als je Bertine wilt volgen of meer van haar schilderijen wilt zien, kijk dan op haar website www.bertineketelaar.nl of facebookpagina facebook.com/bertineketelaar.nl. Op afspraak is het ook mogelijk haar schilderijen in het echt te bekijken.
===============================================