Larissa wil een extra smaakje toevoegen

0
196

De Drentse zangeres Larissa Baak timmert goed aan de weg. Vorig jaar kwam haar debuut-cd ‘Unravel me’ uit en won ze een Zilveren Duif voor aanstormend talent. Met haar muziek wil ze een extra smaakje toevoegen aan de Nederlandse gospelmuziek. “Ik wil mensen vooral graag aan het denken zetten.”

Tekst: Jacco Stijkel

Als klein meisje was ze al altijd aan het zingen of op haar moeders gitaar aan het pingelen. “Ik kom niet echt uit een muzikaal gezin, maar van mijn moeders kant zijn ze wel muzikaal. Voor mij werd het serieuzer toen ik zestien jaar was. Ik deed mee aan de musical op school en nam zangles. In het laatste jaar van de havo vond ik het erg moeilijk om een studie te kiezen. Muziek trok me sterk, maar ik kende niemand in mijn omgeving die van muziek zijn werk had gemaakt. Sommige mensen raadden mij het ook af, ik kon beter een studie doen waar ik later geld mee kon verdienen. Mijn ouders hebben mij altijd gesteund en na een open dag op het conservatorium was ik helemaal om. Ik moest nog wel auditie doen natuurlijk en van muziektheorie wist ik helemaal niets. Maar ik heb het in Gods handen gelegd. Als ik aangenomen zou worden, was dit Gods plan met mijn leven. Werd het niets, ook goed, dan ging ik gewoon wat anders doen. Ik was daar heel relaxed in.”

Gospelwereld
Larissa kwam op het conservatorium terecht en speelde in allerlei bandjes. “Ik ben een beetje de gospelwereld ingerold met New Day. Ik houd erg van Jezus en van muziek en als band wilden we graag wat nieuwe smaken aan de Nederlandse gospelwereld toevoegen. Het was muzikaal gezien wel een beetje hetzelfde. Wij wilden meer met jazzinvloeden doen. In de band schreef ik de teksten en de jongens de muziek. Ik had al eerder gedacht van: wat zou er gebeuren als ik zelf ook de muziek zou schrijven? Toen New Day op z’n einde liep zag ik mijn kans. Ik ben begonnen met schrijven en heb zo hier en daar wat laten horen. Zo is het balletje gaan rollen.”

Inspiratie
Vorig jaar bracht Larissa haar debuut-cd ‘Unravel me’ uit. Ze vertelt aan de hand van het titelnummer hoe de nummers tot stand zijn gekomen. “Ik heb altijd pen, papier en mijn telefoon bij me. Als ik inspiratie krijg wil ik wel direct kunnen schrijven of het inzingen, want anders is het weer weg. Ik was op vakantie in Frankrijk en keek uit over de zee. In de golven kun je dan de zon zien glinsteren. De woorden kwamen vanzelf: ‘ The sea puts on her sparkling dress/ as the sun warms her surface/ the boats try to tame her/ but she can’t be controlled/ her waves roll….she’s free.’ Dit is het eerste couplet gebleven van dit liedje. Thuis ga ik dan achter de piano zitten en vaak is het dan hard werken om het liedje zo te krijgen dat ik er tevreden over ben. In de studio werk ik dan nog verder met anderen aan de arrangementen. Sommige liedjes zijn redelijk snel klaar, maar aan bijvoorbeeld ‘Made to run’ heb ik lang moeten schaven. Soms begin ik met een tekstje, de andere keer met een melodie. Ik haal mijn inspiratie uit van alles: de natuur, een boek, een film, mijn kinderen. Het kan van alles zijn. Maar een liedje begint altijd met iets kleins.”

Aan het denken zetten
De teksten zijn heel belangrijk voor Larissa. “Misschien denken sommige mensen wel dat mijn soloplaat niet echt christelijk of gospel is. Het is inderdaad breder dan worship of gospel. Kijk, ik houd heel veel van Jezus en volgens mij zit dat in alle teksten. Maar ik wil wel vooral dat mensen zelf aan het denken worden gezet. Bovendien wil ik niet dat mensen die weinig met het geloof hebben, direct afhaken. Als je me ziet optreden wordt wel heel snel duidelijk dat ik geloof. Maar de thematiek van de liedjes is heel breed en spreekt ook mensen aan die niet geloven. Ik treed op in kerken, maar bijvoorbeeld ook in cafeetjes of doe ik huiskamerconcerten. Juist die variatie vind ik erg leuk.”
Brooke Fraser is één van Larissa’s muzikale voorbeelden. “Zij komt uit Hillsong maar haar laatste platen zijn veel breder dan worship. Ook de Belgische zangeres Selah Sue spreekt me aan. Ze heeft lef en haar muziek heeft een eigen sound en identiteit. Dat is wat ik ook graag wil.”

Smaakje
Vorig najaar won Larissa een Zilveren Duif award als beste nieuwkomer. Deze prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan christelijke artiesten. “Heel leuk natuurlijk. Ik was in drie categorieën genomineerd. Ik vind het sowieso fijn dat mijn cd goed is ontvangen en mijn muziek ook op Groot Nieuws Radio te horen is. Ik maak toch wat andere muziek dan bijvoorbeeld Sela. Op deze manier hoop ik ook een extra smaakje toe te voegen aan de gospelmuziek. Ik vind het jammer dat de christelijke en seculiere muziek zo in eigen hokjes worden geplaatst. In Amerika is dat helemaal niet zo. Ik zou graag zien dat het allemaal niet zo gescheiden is.”
Larissa hoopt in de toekomst weer een cd te maken. “Ik ben begonnen met het schrijven van nieuwe liedjes. Maar of een nieuwe plaat lukt, is ook een financieel verhaal. Verder wil ik gewoon graag veel optreden de komende tijd. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik ben en blijf een nuchtere Drent.”

Meer informatie: www.larissamusic.nl