Billy Graham (99) overleden

0
117
Evangelist Billy Graham is woensdag op 99-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Noord-Carolina. Hij leed al jaren aan de ziekte van Parkinson, maar liet de laatste jaren nog geregeld van zich spreken, hoewel hij een teruggetrokken kleven leidde. De door hem opgerichte organisatie Billy Graham Evangelistic Association wordt nu geleid door zijn zoon Franklin.

Graham reisde in zijn leven de wereld rond en hield overal in parken, theaters en stadions campagnes. Ook stond hij aan de wieg van conferenties over evangelisatie, waarvan de eerste in Lausanne (Zwitserland) werd gehouden, waar de naar die stad genoemde beweging werd opgericht, die ook een Nederlandse afdeling heeft. Latere congressen werden gehouden in de RAI in Amsterdam.

Stadions
In het Olympisch Stadion te Amsterdam en het Feijenoord Stadion in Rotterdam hield hij (in 1954 en 1955) ook evangelisatiebijeenkomsten. Hij was toen al eerder in de lage landen geweest als evangelist van de nog tijdens de tweede wereldoorlog door hem opgerichte organisatie Youh for Christ. Behalve via radio en televisie werd hij in de USA bekend doordat hij een geregelde bezoeker van het Witte Huis was, die contacten had met vrijwel alle presidenten.
Zelf was hij lid van de Democratische Partij, maar ook met Republikeinse presidenten onderhield hij warme contacten. In 2010 bezocht hij nog president Obama.

De in 1918 geboren prediker kan als boegbeeld van de evangelische beweging worden gezien. Opgevoed in een presbyteriaans gezin, kwam hij in 1934 tot geloof en sloot zich later aan bij de Southern Baptist. Hij werd voorganger van een baptistengemeente, maar studeerde later nog aan Wheaton College, waar hij in 1943 een bachelor in antropologie haalde. In hetzelfde jaar trouwde hij met de inmiddels in 2007 op 87-jarige leeftijd overleden Ruth Bell, met wie hij drie dochters en twee zonen kreeg.

Bekendheid
Zij bekendheid in Amerika begon met een campagne in Los Angeles in 1949, die drie weken zou duren, maar het werden er acht. Ook in Londen duurde een campagne daarna langer dan was voorzien.

Van meet af aan reisde hij door de wereld met onder anderen zanger George Beverly Shea. In 1956 richtte hij het blad Christianity Today op. Bekend werden zijn radio-uitzendingen The Hour of Decision. Later werd hij ook televangelist.

In 2007 werd de 27 miljoen dollar kostende Billy Graham Library officieel geopend. Daarbij was onder anderen Jimmy Carter, George H.W. Bush en Bill Clinton aanwezig. Een maand na de opening overleed Ruth, die naast de library werd begraven. Daar vindt ook Billy Graham zijn laatste aardse rustplaats. Tot de talrijke boeken die hij schreef behoort ‘Bijna thuis’ (Nearing Home) over het naderende aardse levenseinde.
Zij laatste campagne in 2005 (New York) werd gesteund door 1400 plaatselijke kerken uit 82 denominaties. Het was het jaar waarin hij (officieel) met pensioen ging na zestig jaar prediking. “Hij was de pastor van Amerika”, schreef een krant bij zijn overlijden. Maar overal elders in de wereld werd hij gebruikt om mensen tot geloof in Christus te brengen.