Hulp zonder voorwaarden in Goor

0
218
In het centrum van Goor heeft de stichting Doors Wide Open in april 2015 een cadeauwinkel geopend. Misschien op zich niet heel bijzonder, maar het doel van de winkel is dat wel. De stichting wil mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen helpen en ook stille armoede onder de aandacht brengen. Uniek voor Nederland, aldus de initiatiefnemers Seine en Anja Braakman. Want er wordt zonder voorwaarden vooraf hulp en begeleiding geboden. Seine en Anja doen dit vanuit hun christelijke levensovertuiging. “Wij weten zeker dat de Heer dit in ons hart en op ons pad heeft gebracht.”

“Ik ben al jarenlang betrokken als vrijwilliger bij de Voedselbank”, begint Seine zijn verhaal. “Voor de cliënten voor de Voedselbank van Midden-Twente wordt om de twee jaar een kerstbuffet georganiseerd. Vorig jaar was dat er niet en we besloten zelf wat te doen om de kinderen van de mensen die van de Voedselbank gebruik maken een dagje uit te kunnen aanbieden. Om geld hiervoor bij elkaar te krijgen wilden we twee maanden een eindejaarsverkoop houden gericht op cadeaus voor Sinterklaas en Kerst. Ik ben een bekende ondernemer hier in Goor en kende de eigenaar van het pand waar we nu inzitten. Er zat een uitzendbureautje, maar de eigenaar zat nog wel aan de huur vast. Voor de kosten van gas, water en licht konden we van het pand gebruik maken. De verkoop was een daverend succes. Naast een bedrag voor het uitje, konden we ook geld doneren aan Open Doors, een stichting die opkomt voor vervolgende christenen.”

Hoge nood
Bij Seine en zijn vrouw Anja kwam het verlangen om door te gaan met de cadeauwinkel om mensen te helpen. “Wij hebben hiervoor gebeden en bevestiging ontvangen van de Heer”, vertelt Seine. “Wij weten zeker dat we dit nu moeten doen. De nood is hoog. Ook zeker in Goor. Bij de Voedselbank heb ik gezien hoe mensen tussen wal en schip vallen. Na drie jaar kunnen mensen geen gebruik meer maken van de Voedselbank, maar lang niet iedereen heeft zijn leven weer op de rit. Ik hoor verhalen over kinderen die zonder ontbijt naar school gaan. We begeleiden nu een vrouw die een kind heeft en hoog zwanger is, maar geen eigen plekje meer heeft omdat de relatie is verbroken. Wij richten ons juist op mensen die in noodsituaties zitten.”

Direct hulp
Wat de stichting Doors Wide Open anders maakt, is dat direct hulp wordt geboden. “Mensen hoeven niet door allerlei procedures, als we kunnen helpen met een voedselpakket doen we dat direct. Zonder verdere vragen te stellen. Maar ons doel is wel mensen uit hun moeilijke situatie te helpen. Begeleiding is dus net zo belangrijk. Onze vrijwilligers gaan met de hulpvragers in gesprek om er achter te komen waar nu echt de problemen liggen. Vaak zijn dat financiële problemen. Vrijwilligers van ons komen uit de financiële sector en kunnen mensen helpen hun financiën weer op orde te krijgen en weten de weg naar instanties die daarbij kunnen helpen. Natuurlijk zijn we als vrijwilligers wel beperkt. Zijn er bijvoorbeeld problemen op het gebied van verslaving dan verwijzen wij door.”
Om geld hiervoor te genereren is de cadeauwinkel geopend aan de Grotestraat. Verwacht geen kringloopwinkeltje of zo, er worden alleen nieuwe spullen verkocht. “Dat werkt goed, want Goor had nog geen cadeauwinkeltje. Bovendien komen veel mensen hier langs en kunnen we zo stille armoede onder de aandacht brengen. We zijn steeds bezig met nieuwe initiatieven. Zo gaan we beginnen met een boodschappendienst voor mensen die zelf de boodschappen niet meer kunnen doen.”

Missionair
In slechts een paar maanden tijd heeft de stichting Doors Wide Open al veel voor elkaar gekregen. “We wilden eigenlijk in de zomer met de begeleiding beginnen, maar de nood is zo hoog. We kregen al aanvragen en die mensen kun je niet in de kou laten staan. We voelen ons echt bevestigd dat we dit werk nu doen. We hebben ervoor gebeden en bevestiging van God gezocht en gekregen. Daarna zijn we gewoon aan de slag gegaan. Voor ons is Doors Wide Open een missionair project. Maar wij willen het geloof niet opdringen. In mijn ogen is evangelisatie het meest effectief door je handen uit de mouwen te steken en dat mensen aan je zien dat je anders bent. We treden ook niet naar buiten als christelijke organisatie. Wij zijn er voor iedereen en willen niet dat iemand die hulp nodig heeft niet bij ons aanklopt omdat diegene bang is dat wij hem willen bekeren. Maar als er gevraagd wordt waarom we dit vrijwillig doen of als er een opening voor is, geven we graag ons getuigenis.”