Robert Schuller overleden

0
465
Tv-dominee Robert H. Schuller (88), stichter van Hour of Power, is overleden. Nadat eerder al was gemeld dat hij waarschijnlijk de Paasweek niet (op aarde) zou doorkomen, meldde zijn dochter Sheila nu dat hij is gestorven in een verpleeghuis in Artesia, Californië.

Schuller stichtte de Crystal Cathedral, waarvan het tv-programma Hour of Power wekelijks werd uitgezonden en door vele miljoenen in tal van landen bekeken. In Nederland gebeurt dat nog steeds via RTL5. Zijn kleinzoon Bobby heeft nu de leiding van de organisatie, die door een zwaar financieel dal ging en de Crystal Cathedral moest verkopen aan het Rooms Katholieke bisdom in Orange. De diensten komen nu uit een andere kerk, Shepherd’s Grove, op korte afstand van het kristallen kerkcomplex.

Robert H. Schuller was een calvinistische theoloog van Nederlandse afkomst. Hij stichtte de gemeente in 1955, begon toen met diensten op het terrein van een drive-inbioscoop bij Los Angeles. Zes jaar later was er zowel een walk-in- als een drive-inkerk. In 1970 startten de tv-uitzendingen Hour of Power, die naar steeds meer landen gingen. Een jaar later kwam de glazen Crystal Cathedral er in Garden Grove, voorstad van Los Angeles. Na zijn emeritaat in 2006 ontstond er onenigheid in de familie en financiële teloorgang. Zijn dochter kreeg de leiding, maar in 2010 vroeg zij het faillissement van de organisatie aan. De glazen kerk moest worden verkocht en het kerkelijke bestuur viel uit elkaar.

De rechtbank in Los Angeles bepaalde drie jaar geleden dat Robert Schuller, eerder beschuldigd van verrijking van zichzelf, niet een vertrekpremie van $ 5 miljoen van zijn kerk kreeg, maar $ 700 duizend dollar. Het grootste deel van de royalties van zijn boeken moest hij afstaan aan schuldeisers.