Schuller 20 april onder protest begraven

0
194
De vorige week overleden ds. Robert H, Schuller (88), stichter van de wereldwijde Hour of Power tv-uitzendingen (in Nederland via RTL5), wordt dinsdag 20 april begraven. Een uitvaartdienst vindt plaats in de voormalige Crystal Cathedral, waarin lange tijd zijn gemeente bijeenkwam en de diensten van werden uitgezonden. Inmiddels heet de kerk, die wegens een faillissement van Schullers organisatie moest worden verkocht voor 57.5 miljoen dollar aan het rooms katholieke bisdom van Orange, Christ Cathedral.

De agressieve Westbore Baptist Church, niet aangesloten bij enige baptistendenominatie in de VS, heeft aangekondigd de begrafenis te willen verstoren. Zij verwijt de overledene te weinig kritisch te zijn geweest op homoseksueel gedrag. Schuller uitte kritiek op het bestuur van zijn kerk, toen die enkele jaren geleden leden een verklaring wilde laten tekenen waarin zij zich tegen homoseksualiteit keerden. Volgens Schuller was dat in strijd met principes van tolerantie, positief denken en acceptatie, waarop zijn bediening was gegrondvest. „Ik ben te goed opgeleid om kritiek te hebben op een bepaalde religie of groepering van mensen om wat zij geloven. Dat heet vrijheid”, zei hij destijds. Volgens hem werd hij wereldwijd bekend om zijn tolerante boodschap.

De baptistenkerk die de begrafenis wil verstoren, is aangemerkt als haat zaaiende instelling. Die mening deelt Schullers dochter Carol.

De tegenwoordige leider van Hour of Power, nu uitgezonden uit een kerk die Shepherd’s Grove heet, kleinzoon Bobby Schuller, zegt de geestelijke erfenis van zijn grootvader uit te dragen. „Ik heb de grote eer de erfenis van mijn grootvader uit te dragen door mensen te leren dat zij niet zijn wat zij doen, wat zij hebben of wat er over hen wordt gezegd, maar geliefden van God zijn”, zegt hij.