Sierteelt-topman afscheidscadeau voor De Hoop

0
88
“We zien elkaar in elk geval weer. Is het niet hier dan daar”, zegt hij tegen de verslaggever van Uitdaging tijdens zijn afscheidsreceptie. Na 27 jaar in bestuursorganen ervan te hebben gezeten, legde voorzitter Bernard Oosterom van de Raad van Commissarissen van de grootste bloemenveiling ter wereld, Royal FloraHolland, zijn functie neer. Als afscheidscadeau had hij gevraagd geld te storten (of tijdens de receptie te deponeren in de bus) voor twee christelijke organisaties: De Hoop in Dordrecht of World Vision.

Door Johan Bos

Zijn vader stichtte de nu door hem en zijn broers gerunde plantenkwekerij ‘Shalom’ (vrede) in Waddinxveen. Van Oosterom heeft veel voor de Nederlandse sierteeltsector betekend, meldde onder meer CEO Lucas Vos van de coöperatie.

Hij was eerder bestuursvoorzitter van de veiling in Aalsmeer, die later fuseerde met de toen al met de veiling in Rijnsburg samen gesmolten veiling FloraHolland in het Westland. Zo ontstond de coöperatie die 98% van het Nederlandse bloemen- en plantenveilingwezen in handen heeft. Later ging onder zijn bewind FloraHolland, waarvan hij voorzitter was geworden, van drie naar twee bestuurslagen. Het bestuur werd Raad van Commissarissen (die eerder naast het bestuur bestond) en de directie werd bestuur.

Tijdens zijn afscheidsreceptie verraste veredelingsbedrijf Royal van Zanten hem ermee dat hij de doop van een gloednieuwe Amaryllis mocht verrichten, samen met zijn zoon. De nieuwe variëteit draagt namelijk de naam van de laatste: Aäron. Oosterom heeft zes kinderen die allen Bijbelse namen dragen.