Ton Stier stopt als directeur I&B

0
105
Na 33 jaar is Ton Stier (66) terug getreden als directeur van de zich met Bijbelverspreiding onder Joden bezig houdende Stichting ‘Israël en de Bijbel’ in Harmelen. Zijn zoon Christian volgt hem in die functie op, na door het bestuur daartoe te zijn benoemd. Stier maakte dat bekend tijdens de jaarlijkse ontmoetingsdag van de organisatie.

Hij wilde er naar zijn zeggen overigens geen familiebedrijf van maken. “Wij hadden dit nooit voorzien”, zei hij. Christian Stier werkt al geruime tijd bij de organisatie. Zijn vader blijft nog wel bij het werk betrokken, maar zal minder reizen, omdat hij de ziekte van Parkinson kreeg.

De ontmoetingsdag stond onder het motto ‘Israëli’s Onderweg’ in het teken van de zogenoemde backpackers, jongeren die na langdurige militaire diensttijd naar onder meer India, Nieuw-Zeeland en Australië trekken. Jaarlijks doen 75.000 jonge Israëli’s dat. De stichting ontwikkelt speciaal voor hen een Nieuw Testamentje met de Psalmen. Bij de presentatie van het project, waarvoor via een collecte ruim tien mille binnen kwam, werd gezegd dat backpackers nu eenmaal weinig ruimte hebben en daardoor de uitgave klein moet zijn. Er is in totaal € 70.000 mee gemoeid.

De Israëli Gal Lavie gaf kwam op zo’n backpack-avontuur tot geloof in Jezus Christus. Hij gaf ’s morgens zijn getuigenis en vertelde ’s middags iets meer over het leven van een militair in Israël, waaruit velen met een trauma naar de burgermaatschappij terug keren. Gedurende de 70 jaar van zijn bestaan heeft de natie eigenlijk altijd in oorlog geleefd, werd geconstateerd. “In Israël is elke generatie een oorlogsgeneratie”, zei David van Wijck. “De prijs wordt betaald door jonge mensen, maar is na hun diensttijd nog lang niet afbetaald.”

Verslaving aan drugs en zoeken van Oosterse religies zijn volgens hem dingen waarin zij vervallen. “In wezen zoeken zijn naar een identiteit”, zei hij. “In christelijke gezinnen zien zij vaak echtheid.” Overigens zijn ook in India ultra religieuze Joodse Chabad-huizen, om jongeren weer onder gezag en controle te krijgen, zei hij.