‘Zingend Zusje’ overleden

0
144
In haar woonplaats Bilthoven is de zondagmorgen op 84-jarige leeftijd Marrigje Koekkoek-Verheij overleden. Woensdag (18 april) wordt zij begraven. Zij was de sopraan van het vooral in de vijftiger en zestiger jaren bekende duo De Zingende Zusjes, dat zij met haar zuster Thea (alt) vormde.

Het tweetal maakte talloze grammofoonplaten en trad – zichzelf begeleidend op gitaar en ukelele – op in binnen- en buitenland. Marry, zoals zij werd genoemd, trouwde met Jo Koekkoek, de leider van het eveneens bekende en platen makende Cross Quartet, dat geestelijke liederen in close harmony stijl zong.
De Zingende Zusjes werden geboren in Velsen-Noord als dochters van een elektrotechnisch hoofdopzichter bij de Hoogovens, die eerst gereformeerd was, maar later in opwekkingskringen terecht kwam en vertolker van de Maranatha-boodschap werd. De Zingende Zusjes volgden hem daarin en kregen eerst bekendheid in de omgeving van hun woonplaats, later landelijk.

Geen twee heren
Toen platenproducent Phonogram (Philips) hen eenmaal had ontdekt, kwamen via hen de liederen van Johannes de Heer en Margot Alt in kerkelijke gezinnen. Het duo zong later ook liederen van anderen, onder meer van echtgenoot Jo Koekkoek en Uitdaging-journalist Johan Th. Bos. Eerder had voorganger Henk van den Brink speciaal voor hen het platenlabel Glorieklanken opgericht, verwijzend naar de bundel Glorieklokken van ‘Moesje’ Alt, waaruit het tweetal veel nummers vertolkte. “Ik wandel in het licht met Jezus”, was het eerste lied dat zij opnamen.

Zangles kregen de zusters van operazanger Louis Louman. Toen hun zangkwaliteiten eenmaal bekend werden bij een breed publiek, wilden sommige producers hen tot zingen van popsongs bewegen, maar dat weigerden zij. “Je kunt geen twee Heren dienen”, was hun opvatting. Vol liederen uit het verleden verscheen in 2001 een dubbel-cd van het duo onder de titel ‘Vertrouw op Hem’. Hun royalty’s gingen via een daartoe opgerichte stichting naar de zending.

Worstelend met overvolle agenda’s konden zijn in hun glorietijd hooguit op twintig procent van de uitnodigingen ingaan. Vooral in kringen van Youth for Christ waren De Zingende Zusjes bekende verschijningen.

Klik hier om een lied te horen!