Big brother is watching you!

0
89
Dat is geen toekomstbeeld, maar realiteit. Overal op aarde houden dictators hun volk in de houdgreep. De keizer van China (Xi), de khalief van Turkije (Erdogan), de groot mogol van India (Modi), de tsaar van Rusland (Putin)… Maar ook de sjah van Iran (Rohani) en de despoot van Kongo (Kabila).

Door Bram Krol

De laatste wil Nederland afhouden van deelname aan een donorconferentie voor de 4,5 miljoen binnenlandse vluchtelingen, die sterven als ratten en vertrapt worden als mieren. “Waag het niet…,” schreef hij. De miljarden-bedrijven in de mijnbouw zouden zich eens kunnen terugtrekken. De waarheid is toch ondergeschikt aan het kapitaal? Volgens Kabila gaat alles ‘naar wens’ in zijn land. Hij kijkt echt niet op een paar miljoen, als het om mensenlevens gaat.

Je kunt naar China beter geen laptop meer meenemen, stond vandaag in de krant. Al je gegevens worden automatisch overgeheveld naar het staatsveiligheidsapparaat. Zeg jij iets wat de keizer niet bevalt, dan gooit hij gewoon wat geheime correspondentie van je op straat. Of je wordt bij je komende bezoek gearresteerd voor iets wat je ooit hebt gezegd of gezwegen… Trouwens, in enkele andere landen, zelfs in Afrika, kan je computer ook door de lange arm van Peking worden ‘leeg getrokken’.

In China staan honderduizenden camera’s met gezichtsherkenning om de burgers te bespieden. Ieders gegevens staan genoteerd. Er is een punten systeem. Wie door het rode stoplicht rijdt, krijgt een minpuntje, en ook wie naar de kerk gaat of voor burgerrechten pleit. Wie met hen bevriend is, krijgt ook minpunten. Wie pluspunten verzamelt, krijgt een goede baan. Wie ‘in het rood’ staat, verliest werk en inkomen. Niemand zal meer kunnen kopen of verkopen zonder het ‘merkteken van het beest…’ (Openbaring 13:17) Het is voorzegd. Zo probeert China alsnog de (imaginaire) heilsstaat te fabriceren, wat de grote boef Mao niet voor elkaar kreeg. Vergeet niet, in het communisme is de overheid een godheid, die alles mag en die zelfs de gewetens van mensen kan knechten. Wil je weten hoe je hartslag is, waar je vergeten correspondentie is gebleven of wat de naam is van je ‘geheime vlam’? Vraag het de overheid…

Groet,
Vrede,
Bram Krol