‘Christenen op verkeerde weg met moslim-angst’

0
44
Niet alle moslims denken hetzelfde en ze zijn niet allemaal gewelddadig. Dat zegt Jaap Bönker van de Arabische Wereldzending in de Nieuwsbrief van Cornerstone Ministries, een op (christelijke) verzoening tussen Joden en Arabieren gerichte stichting.

Bönker krijgt geregeld mailtjes van christelijke broeders en zusters, die bang zijn voor islamieten. “Ik wil ze niet eens ‘goedbedoeld’ noemen, want dan staat het woord ‘goed’ erin”, zegt Bönker. “Die mailtjes gaan door de hele christelijke wereld heen en zij verspreiden een soort eenheid denken waar ik niet in betrokken wil worden.”

Ze komen dikwijls van mensen die nog nooit inhoudelijk met een moslim hebben gesproken, constateert hij. Bönker wil die mails niet meer. Ze voeden volgens hem harten van christenen met de gedachte dat moslims de slechtste mensen op aarde zijn, uit op geweld, afslachten van christenen, wereldwijd en ook in Nederland. Daar doen diverse christelijke organisaties aan mee, schrijft hij. “Ze publiceren artikelen met een inhoud die het denken, zoals hierboven omschreven, alleen maar voeden en zij woekeren het angst denken alleen maar aan.”

Apathisch gevoel
Bönker vraagt zich af of gelovigen zich dáármee dan moeten voeden. “Bevordert dat het denken vanuit de Here Jezus om de wereld in te gaan? Ik denk het niet. Sterker, het voedt alleen maar ons apathisch gevoel om niets met de boodschap van Verlossing en heel making te doen. Het voedt alleen maar de gedachte dat we veilig in ons kerkgebouwtje blijven hangen om allerlei ‘leuke’ dingen samen te doen.”

Volgens hem zoeken weinig voorgangers contact met lokale moskeeën, stimuleren kerken vrijwel niet de contacten van gemeenteleden met moslims en organiseren jeugdleiders zelden of nooit voetbalwedstrijden (of andere evenementen), waarvoor ook de jeugd van de moskee wordt uitgenodigd. “De meeste christenen weten niets van de islam”, zegt hij. En niets over de stromingen in die godsdienst. “Nee, een moslim is een moslim en die denken allemaal hetzelfde.”

Abraham
Moslims voelen zich (terecht) nakomeling van Abraham. De islam is geboren in een gebied waar zeven van acht nakomelingen van Abraham wonen, meldt Bönker. “Is dat niet het gebied waar, naast veel ellende, ook gigantisch veel mensen tot geloof komen in de Here Jezus. Is dat niet het gebied waar de ondergrondse kerken enorm groeien? Omdat er jarenlang wordt gewerkt door zendelingen die met hart en ziel hebben geloofd, en nog steeds geloven, dat de God van Abraham ook een plan heeft met die andere nakomelingen van Abraham en omdat de Geest van God daar enorm werkt onder moslims. Dat kan ook in Nederland gebeuren, als de gelovigen hier ook die noodzaak gaan zien en ophouden elkaar te voeden met allerlei negatieve boodschappen.”