ChristenUnie en D66: snel aan de slag met het gasloos maken

0
239
ChristenUnie en D66: Laat gemeenten snel aan de slag gaan met het gasloos maken van woonwijken.
 
Donderdag heeft de Tweede Kamer een amendement aangenomen die mogelijk maakt dat gemeenten makkelijker bestaande woningen van het aardgas kunnen halen. Het amendement is ingediend door ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber en D66-Kamerlid Jessica van Eijs. Met dit amendement wordt de aansluitplicht op gas uit de Gaswet onder voorwaarden opzij geschoven.
 
Carla Dik-Faber: “De energietransitie begint op gang te komen. We vragen van gemeenten dat zij woonwijken van het aardgas halen, maar daarvoor moeten ze wel de goede instrumenten hebben. Dat is nu niet het geval. Wij willen dat gemeenten vaart kunnen maken en dat onnodige belemmeringen worden weggenomen. Natuurlijk gelden daarvoor belangrijke randvoorwaarden, zoals een goed en betaalbaar alternatief voor de warmtevoorziening. De gemeenten die willen experimenteren met gasloze wijken lopen nog tegen de verplichte gasaansluiting uit de Gaswet aan. Daarom hebben we dit amendement ingediend en het is goed dat dit amendement nu is aangenomen. Ik hoop dat veel gemeenten gebruik gaan maken van deze mogelijkheid.”
 
Jessica van Eijs: “D66 wil dat we overstappen op schone energie voor een schone toekomst. We willen samen met gemeenten en bewoners snel aan de slag om huizen aan te sluiten op bijvoorbeeld warmtenetten. Daarmee krijgt iedereen een warm comfortabel huis met een lagere energierekening. Bovendien werken we daarmee aan de veiligheid van Groningers, want dan hoeven we geen Gronings gas meer op te pompen.”.
 
Op dit moment zijn er al 27 gemeenten bezig met zogenaamde ‘proeftuinen’ waarvoor ook Rijksfinanciering beschikbaar is gesteld. Dit amendement regelt dat gemeenten in proeftuinen aan de slag kunnen gaan met de energietransitie. Ook wordt dit mogelijk gemaakt voor herstructureringsgebieden, zodat werk met werk kan worden gemaakt.

Bron: ChristenUnie