ChristenUnie wil berechting verdachten

0
166
De ChristenUnie wil zo snel mogelijk van het kabinet weten welke stappen zij zet om te komen tot berechting van mogelijke verdachten voor het neerhalen van de MH17. Volgens Kamerlid Joël Voordewind ligt een multinationale rechtbank voor het verdere onderzoek naar het neerhalen van de MH17 en de uiteindelijke vervolging van verdachten op dit moment het meest voor de hand. “We zijn moreel verplicht aan de nabestaanden om alles te doen wat er toe kan leiden dat er recht wordt gedaan,” stelt Joël Voordewind. “Ik wil van het kabinet weten of een multinationale rechtbank volgens haar de beste weg naar gerechtigheid is.”

Rusland blokkeerde eerder de totstandkoming van een VN-tribunaal. Voordewind: “Een schandelijke daad waar we ons niet bij neer moeten leggen. Door middel van een multinationale rechtbank – met bijvoorbeeld de partners uit het Joint Investigation Team (JIT) en zonder Rusland – kan in ieder geval een vervolg worden gegeven aan het strafrechtelijke onderzoek.”

Tijdens de persconferentie van het JIT, dat namens Nederland, Oekraïne, België, Australië en Maleisië het onderzoek deed, bleek dat inmiddels zo’n honderd mogelijke verdachten in beeld zijn. Voordewind: “We willen zoveel mogelijk opheldering krijgen over de betrokkenen. Rusland kan hen dan wel in bescherming willen nemen, de druk moet in ieder geval zo hoog mogelijk worden opgevoerd. Een vervolg van een multinationale rechtbank kan leiden tot een internationaal opsporingsbevel.”