EO zendt Rafael uit voor Dag van de Vluchteling

0
128

De Internationale Dag van de Vluchteling krijgt dit jaar vanwege de coronamaatregelen een andere invulling. Geplande evenementen zoals de sponsoractie Nacht van de Vluchteling zijn afgelast. De EO hoopt dat de vluchtelingenproblematiek juist tijdens de coronacrisis aandacht krijgt en besloot daarom op vrijdag 19 juni, de vooravond van de Internationale Dag van de Vluchteling, de speelfilm Rafaël uit te zenden.

De Verenigde Naties riepen 20 juni uit als Internationale Dag van de Vluchteling. In 1951 is door de Verenigde Naties het vluchtelingenverdrag aangenomen. Bij het 50-jarig bestaan van dit verdrag is voor het eerst, op 20 juni 2001, wereldwijd de Wereld Vluchtelingendag gehouden. Er is weliswaar veel veranderd in de laatste 50 jaar, maar de noodzaak om bescherming te geven aan vluchtelingen die dat nodig hebben blijft actueel. Deze dag wil er toe aanzetten om te blijven streven naar blijvende oplossingen voor de miljoenen vluchtelingen en ontheemden.

Geen visum
De speelfilm Rafaël vertelt het waargebeurde verhaal van een bijna onmogelijke liefde tussen de Nederlandse Kimmy (gespeeld door Gouden Kalf winnares Melody Klaver) en de Tunesische Nazir (Nabil Mallat). Wanneer het echtpaar tijdens het begin van de Arabische lente naar Nederland wil vluchten, krijgt Nazir onverwacht geen visum. Om alsnog in Nederland de geboorte van zijn zoon mee te maken, besluit hij illegaal de oversteek naar Europa te maken. Het begin van een heftige reis. Zodra hij in Lampedusa aan wal stapt, wordt hij opgesloten als illegale vluchteling. Zijn hoogzwangere vrouw Kimmy zet ondertussen alles op alles om hem veilig thuis te krijgen.

Menselijkheid
“Een Nederlands meisje dat graag haar man bij haar wil hebben tijdens de bevalling: ik kan het me zo goed voorstellen!”, zegt Arnoud Bruinier, EO-eindredacteur Drama. “Het klinkt zo begrijpelijk en overzichtelijk, maar Kimmy en Nazir komen terecht in een moeras van regels en maatregelen waarin de menselijkheid soms veel te ver te zoeken is. De film laat zien dat het in de kern bij het ‘vluchtelingenprobleem’ altijd om mensen gaat. In de film Rafaël komt dat heel dichtbij.”

Op 19 juni is de tv-première van de film die een coproductie is van de EO en Rinkel Film. Toen Rafaël op het Nederlands Film festival te zien was en in oktober 2018 in roulatie ging, kreeg de film veel aandacht. Christine Otten schreef ook een boek over het verhaal. De filmregisseur Ben Sombogaart is bekend van films als De Tweeling, De Storm en Knielen op een Bed Violen.

Bron: Evangelische Omroep