Dagboek aan de hand van het kerkelijk jaar

0
92

Arie van der Veer, onder andere bekend van zijn werk bij de EO, schreef opnieuw een Bijbels dagboek, met als titel Alle dagen. Dit dagboek neemt het kerkelijk jaar tot uitgangspunt. Hierbij valt op, dat Pasen op 1 april valt. Dat betekent dat dit dagboek uitgaat van gebruik in het jaar 2018. Al is dit dagboek natuurlijk ook goed in een ander jaar te gebruiken. Arie kondigt dit boek aan als zijn laatste dagboek. Het is gebaseerd op stukjes die hij wekelijks schreef voor het EO-blad Visie.

Door Arjo Sonneveld

Registers
Het boek bevat 365 overdenkingen. Bijzonder aan dit boek is een aantal extra’s. Zo is achterin een twaalftal kindergebeden opgenomen. Ook bevat het slot van het boek een themaregister van Bijbelteksten. Bij een flink aantal thema’s vinden we een aantal Bijbelteksten. Bij de letter b zijn de thema’s: bescherming, bezorgdheid, bidden. Het slot van het boek sluit af met een register op behandelde Bijbelteksten.

Inhoudelijk
Het dagboek opent met een overdenking over de betekenis van het “onze hulp”, zoals dat aan het begin van menige kerkdienst in ons land klinkt. Het eindigt met een overdenking over Psalm 134, waar als titel boven staat: God en elkaar zegenen. De overdenkingen hebben een stukje Bijbeluitleg met daarbij een praktische spits. Het meditatieve element speelt een waardevolle rol. De kerk der eeuwen kent mediteren als een kauwen en herkauwen van de tekst, waardoor deze gaat leven. Arie van der Veer verstaat deze kunst. In eenvoudige bewoordingen weet hij veel te zeggen, terwijl hij tegelijkertijd doordenkertjes geeft: écht woorden en gedachten voor de gehele dag. Mooi is bijvoorbeeld de meditatie voor 17 juni naar aanleiding van Handelingen 27 vers 35, waar boven staat: Avondmaal in de storm. Een voorbeeld van het bemediteren van een tekst is de overdenking van Tweede Kerstdag aan de hand van Lukas 2 vers 7. Arie van der Veer zet er boven: Kwetsbaar en klein, om vervolgens het kwetsbare treffend uit te werken.

Evaluatie
Arie van der Veer schreef een mooi dagboek. Het is uitgegeven in een stevige band, gebonden, en met een leeslint, waardoor het opslaan van de dag die aan de beurt is gemakkelijk gaat. Door de registers achterin nodigt het boek ook uit net iets verder te kijken dan de tekst van de dag. Echt een aanrader. Neem en lees.

Arie van der Veer
Alle dagen
Uitgeverij Van Wijnen – Franeker, 2017
762 bladzijden
gebonden uitvoering
prijs: € 22,50
ISBN::9789051945218