Dierentuin van hoop

0
205

Stel je houdt van dieren en je hebt de leiding in een dierentuin maar de oorlog breekt uit. Dat is wat de familie Zabinski overkwam in Warschau door de Tweede wereldoorlog. Maar als ze geconfronteerd worden met wat er in het getto in hun stad gebeurd, laat hen dat niet koud. Ze moeten er wat aan doen. Maar hoe? Dit waargebeurde verhaal verfilmd als ‘The Zookeeper’s wife’ laat dit zien. Hoe is het verfilmd?

Door Marco van Putten
Klik hier om deze DVD te bestellen!

Uitbraak van de oorlog
Als Jan Zabinski (Johan Heldenbergh), de dierentuindirecteur, de dreiging van de oorlog voelt naderen, geeft hij zijn vrouw Antonina (Jessica Chastain) de raad te vluchten naar zijn familie in Silezië (een regio in zuidwest Polen). Zij wil hun dieren echter niet in de steek laten. Ze blijft. Maar op 1 september 1939 valt Duitsland Polen binnen en wordt ook de dierentuin gebombardeerd. Veel dieren sterven of ontspannen. Toch weten de beheerders van de dierentuin de meeste dieren te redden. Als het Duitse leger de dierentuin echter binnenvalt, schieten ze de dieren af. Ze heffen de dierentuin op. Hoe nu verder?

Onderduikwerk
Zo meedogenloos als de Duitsers de dieren afschieten, zo behandelen ze ook de Joodse burgers in Polen. Jan neemt dan een beslissing. Hij laat zijn vrouw weten dat hij de Joden moet helpen. Antonina schrikt daar erg van, want zoiets is levensgevaarlijk. Maar als ze er samen uit zijn komen ze op het idee om van hun dierentuin een varkensfokkerij te maken. Het varkensvlees kan gebruikt worden om het Duitse leger van voedsel te voorzien. Op die manier houdt de dierentuin een functie en kunnen ze het in stand houden. Ze stellen het voor aan Lutz Heck, een SS-er die verantwoordelijk wordt voor de dierentuin. Hij wil er namelijk een oeros (een uitgestorven ossensoort) fokken vanuit bizons. De Zabinski’s kenden Heck al van voor de oorlog, omdat hij hoofd was van de dierentuin in Berlijn. Heck (Daniel Brühl) ziet wel wat in hun voorstel van de varkensfokkerij. Zo gezegd, zo gedaan. Maar ondertussen begint Jan het onderduikwerk in zijn dierentuin. Pal onder de neus van de Duitsers.

Spanning bouwt op
Naarmate de oorlog vordert krijgt Heck echter steeds meer vermoeden dat de Zabinski’s iets doen wat niet pluis is. Ook doet hij openlijke avances tot Antonina, die haar huwelijk met Jan onder druk zet. Zal Heck ontdekken wat er zich in de dierentuin werkelijk afspeelt, komt het goed met het huwelijk van de Zabinski’s en zullen ze de oorlog overleven? Vooral die laatste vraag wordt steeds onzekerder als Jan zich ook gaat inzetten als vrijwilliger bij de bevrijding van Warschau…

Evaluatie
Dit is een ontroerende, spannende en heel goed geacteerde (vooral Jessica Chastain) verfilming van een waar gebeurd verhaal. Gebaseerd op het dagboek van Antonina. Met mooie muziek van Harry Gregson-Williams. Voor hun rol in de oorlog ontvingen zij de Jad Wasjem erkenning. Een niche verhaal over de Tweede wereldoorlog. Zeer aanbevolen.

The Zookeeper’s wife. 2017
Entertainment One
c. 120 min
€ 14,99
8713045248772