Een worsteling die mensen veranderd

0
113

Betekent afhankelijk zijn van een rolstoel, zoals Justin Skeesuck uit Idaho, het einde van een actief leven? Hij vindt van niet. Zo wilde hij de Camino naar Santiago, de oude pelgrimsweg naar noordwest Spanje, ondernemen. Zijn boezemvriend Patrick Gray sloot zich daar meteen bij aan en zei spontaan: ‘I’ll push you’. De gelijknamige film is een documentaire daarover. Hoe is dit gedaan?

Door Marco van Putten

Van idee tot realisatie
Iets spontaan zeggen is wat anders dan het doen. Eerst moest een speciale rolstoel met drie wielen worden gemaakt. Toen kwam de dag van hun vertrek. Meteen werd duidelijk dat het niet zo makkelijk zou worden als gedacht. Justin is verlamd vanaf zijn middel, maar ook niet heel erg licht van gewicht. Alleen al het vliegtuig nemen bleek niet eenvoudig. Maar waar een wil is, is een weg. Uiteindelijk komen ze aan op hun vertrekpunt. Maar daar krijgen ze te horen dat veel wegen van de Camino modderig zijn en vol stenen. Erg moeilijk of onmogelijk begaanbaar met een rolstoel. Ook was de weg soms erg steil en gevaarlijk als de rolstoel zou omvallen. Alternatieve routes zouden soms moeten worden gekozen. Justin en Patrick werden de eerste twee weken, waar de Camino door de Pyreneeën gaat, bijgestaan door een andere vriend, Ted Hardey. Aangekomen in hun hotel waren er geen kamers op de begane grond, maar de speciale rolstoel paste niet in de lift. Justin moest dus met een bureaustoel naar zijn kamer. Een moeilijk begin.

Karakters in beeld
De film laat zien wie Justin en Patrick zijn. Hun geschiedenis wordt kort verteld en hun vrouwen en ouders vertellen over hun jeugd en wat voor mannen het zijn. Vaders van gezinnen. Hun carrières. Maar in de film wordt ook getoond hoe Justin en Patrick de Camino ervaren en hoe het hun leven veranderd. Vriendschap blijkt veel belangrijker dan de eigen wil, want mensen zijn van elkaar afhankelijk. Onderweg worden ze steeds door anderen geholpen. Juist die gemeenschap raakt de kern waarvoor de ware Camino staat.

De Camino
De Camino naar Santiago de Compostella (Sint Jakobus, ster in het veld) in Spanje kan vanuit verschillende Europese plaatsen worden genomen. Pat en Justin kiezen de ‘Franse weg’; vanuit St.Jean Pied de Port in Frankrijk. Het is een wandelroute van zo’n 800 kilometer die normaal gesproken in 5 weken te lopen is. Nog maar net vertrokken ontdekken ze hoe lastig de Camino is. Zeker als het weer omslaat, het gaat regenen en de weg modderig wordt. Na een paar dagen breekt het voorwiel van de rolstoel. Ze kunnen pas verder als die gerepareerd is, maar daarvoor moet een aluminium lasserij worden gevonden. Zullen ze de Camino wel kunnen afronden…?

Evaluatie
Deze realistische reisbelevenisfilm, begeleidt door prachtige opnames op de Camino en mooie muziek, bewijst dat gehandicapten inderdaad een actief leven kunnen hebben. Een aanrader.

I’ll push you.
Twee vrienden, een rolstoel en hun weg naar Santiago de Compostella.
2018, NEEMA Media B.V.
c. 100 min.
€14,99
ISBN: 9789492925008