Hoe een ventje leert geloven

0
215

De Tweede Wereldoorlog was een heel moeilijke, gevaarlijke en meestal ook dramatische tijd. Het veranderde alles. Als het voor volwassenen zo’n ellende was, hoe ervaart een klein jongetje van 8 jaar het? Kan zo’n ervaring helpen om (meer) in God te gaan geloven? Daarover gaat de film ‘Little Boy’. Hoe is dat gedaan?

Door Marco van Putten

Toen het leven goed was
In een kleine en rustige havenstad O’Hare in Californië woont de familie Busbee. De vader heeft een autobedrijf, waar ook zijn zoon London werkt. Op een dag wordt een ventje geboren. Nogal klein uitgevallen. Zijn vader noemt het Pepper en samen met zijn vader spelen ze allerlei spannende fantastische avonturen na van Ben Eagle, de magiër. Daarin daagt zijn vader hem steeds uit: ‘Geloof je dat je dat kunt doen?’

Oorlog verandert alles
Amerika wordt betrokken bij de Tweede Wereldoorlog en zijn broer London wordt opgeroepen voor de militaire dienst. Omdat hij echter wordt afgekeurd om platvoeten moet zijn vader in diens plaats. Hij moet naar de Filippijnen om tegen de Japanners te vechten. Pepper moet nu verder zonder zijn beste maatje, zijn vader. Omdat zijn groei achterblijft bij andere kinderen wordt hij al snel gepest en krijgt de scheldnaam ‘Little Boy’. Ondertussen probeert hij de wereld om hem heen te begrijpen.

Zijn ‘geloof’ getoetst
Tijdens een show van Ben Eagle wordt Pepper uit het publiek gepikt om mee te doen aan een truc. Als die lukt, is iedereen verbaasd over Little Boy. Hij gaat naar de pastoor en vraagt of er ook een manier is om zijn vader terug te krijgen door een truc. De pastoor leert hem dat daarvoor geen truc bestaat, maar dat God dat wel kan. Daarvoor is geloof nodig. Hij geeft Pepper een lijstje met een aantal dingen die hij zou moeten doen om een optimaal geloof te krijgen. Een van de dingen zou zijn dat hij vriend moet zien te worden met een Japanner die even buiten O’Hare woont. Natuurlijk vindt hij dat helemaal niet leuk en eigenlijk is hij ook bang van hem. Zijn broer stelt zelfs dat hij ermee zijn vader verraad, want die vecht juist tegen Japanners. Toch denkt Pepper dat de pastoor gelijk heeft en gaat het doen. Snel ontdekt hij dat geloven niet simpel is, maar veel moeite kost en zelfs gevaarlijk kan zijn. Zeker als de inwoners zich verzetten tegen de ‘Jap’ in hun stad…

Evaluatie
Dit is een humoristische, maar ook dramatische film met heel wat onverwachte wendingen en toevalligheden. Opvallend is de rust die in de film heerst en ook hoe de wereld van de jaren 40 professioneel in beeld is gebracht. De cast is indrukwekkend. Diverse topacteurs hebben een rol in deze film. Meest opvallend is de zo natuurlijke wijze waarop de rol van Pepper is gespeeld. Wilskracht en geloof worden aanvankelijk tegen elkaar uitgezet, maar blijken juist goed samen te gaan. Zeker een aanrader.

Little Boy
2018 NEEMA Media B.V., Hilversum
c.106 min.
€ 14,99
ISBN: 9789492189608