Inspirerende Kerstfilm

0
98

Een economie is gezond als er concurrentie bestaat. Dit geeft marktwerking wat gunstig is voor klanten, omdat het bijvoorbeeld de vraagprijs onder druk houdt. Klanten kunnen producten of diensten bij verschillende bedrijven verkrijgen. Bedrijven worden afhankelijker van klanten. In veel kleine plaatsen bestaat echter geen concurrentie. Dit staat centraal in de ‘hart van Kerst’ film ‘Christmas Grace’. De vraag is wat dit met de Kerstgedachte te maken heeft. De film toont hoe christenen vandaag met de boosaardige wereld kunnen omgaan, waaruit het doel van de eerste komst van de Here Jezus blijkt.

Semicriminele bedrijfsvoering
Concurrentie is aan wettelijke regels gebonden, maar vereist ook een goede moraal. Echter, steeds weer blijkt dat de meerderheid van boosaardige mensen hun bedrijven voor semicriminele doelen gebruiken. Voor deze mensen staat niet het algemene nut van een bedrijf voor de samenleving en het ten dienste staan van klanten centraal. Deze mensen zoeken steeds de grenzen van de wet op. Ze proberen alles naar hun eigen gewin te buigen en schuwen zelfs geen criminaliteit. Hun doel is zelfverrijking en/of wraak, waarbij het doel alle wegen erheen rechtvaardigt. Ook als die wegen van alles kapot maakt. Feitelijk wordt een bedrijf dan een dekmantel voor een boevenbende. Soms zijn bedrijven juist voor dit doel opgericht.

Reactie van christenen
In een klein Amerikaans dorpje heeft Gary, een christen, een goedlopende, maar kleine speelgoedzaak. Het is zijn lust en leven. Op een dag vestigt zich tegenover zijn winkel een ondernemer die er een megaspeelgoedzaak opent. Dat is op zich al een grote tegenvaller voor Gary, maar de eigenaar van de nieuwe winkel, meneer Tillman, komt al voor de opening van zijn zaak naar Gary om hem te intimideren. Hij zou maar beter kunnen stoppen met zijn winkel, want hij zal zorgen dat Gary’s zaak binnen de kortste keren failliet zal gaan. Om het een en ander te versnellen zorgt Tillman er ook voor dat de Kerstbestelling van Gary nooit zijn winkel bereikt, maar wel de rekening ervoor moet worden betaald door Gary’s handtekening te laten vervalsen. Gary moet klanten die voor hun Kerstbestelling komen teleurstellen. Niet lang daarna gaat zijn zaak inderdaad failliet. Hij brengt zijn crisis bij God. Waarom doet God dit? Zijn vrouw en medechristenen steunen hem om dan maar nieuwe dingen te gaan doen die God zegent.

Evaluatie
In deze boeiende film staan facetten van ondernemerschap centraal. Dit past bij onze tijd. Het laat ook zien hoe christenen daarin Gods wil kunnen doen en Hij een heel onverwachte wending kan geven aan crisissen. Hoewel de film de schijn van fortune gospel heeft is dat feitelijk niet zo. Het laat zien dat christenen ondanks een persoonlijke crisis moeten doorgaan. Ze kunnen hun vaardigheden en roeping op verschillende manieren inzetten. Ook toont het dat wie zaait voor God soms pas veel later oogst ziet. Een inspirerende Kerstfilm.

Christmas grace
Het geschenk van de genade, Hart van Kerst
2016, NEEMA Media B.V.
c.85 min.
€ 14,99
ISBN: 9789492189769