Liefde komt uit de hemel

0
144

Na de brand in de Triangle Shirtwaist fabriek in 1911 rouwt Clara Wood om een ontluikende liefde en blijft ze constant denken aan wat had kunnen zijn. Om haar verdriet te verwerken gaat ze op Ellis Island werken als verpleegster. Daar ontmoet ze Andrew Gwynn die op het schip naar Amerika zijn pas getrouwde vrouw verloren heeft aan roodvonk. Clara herkent zichzelf in zijn verdriet en besluit hem te helpen. Als dank geeft hij haar de sjaal die van zijn vrouw is geweest. Maar dan ontdekt ze dat zijn vrouw een groot geheim had. Moet zij hem dat vertellen?

Door Conny Vos

Taryn Michaels heeft haar man verloren bij de brand in het World Trade Centre op 11 september 2001. Ze woont met haar negenjarige dochter Kendal boven de stoffenwinkel waar ze werkt. Ze heeft haar dochtertje niet veel verteld over de dag dat haar vader omkwam. Tot op een dag een foto verschijnt van haar met een kleurrijke sjaal en de man die haar gered heeft op die verschrikkelijke dag. Nu heeft ze geen andere keus meer dan dit moeilijke deel van haar leven te gaan verwerken.

In dit boek zet Susan Meissner twee belangrijke historische gebeurtenissen in New York naast elkaar. De brand in de Triangle Shirtwaist fabriek in 1911 en de brand in het World Trade Centre op 11 september 2001. Beide vrouwen reageren op dezelfde manier. Ze verstoppen zich in een soort tussenwereld. Taryn op een zolderkamer waar ze ‘een kwetsbare wapenstilstand heeft gesloten met de realiteit’ en Clara op Ellis Island, ‘het adres van niemand’. Allebei worden ze min of meer gedwongen hun niemandsland te verlaten. Taryn door de teruggevonden foto en Clara door een brief. De sjaal is de verbindende factor tussen de twee verhalen en speelt een cruciale rol in de gebeurtenissen.

Kritiekpunt op het boek kan zijn dat er teveel toevalligheden zijn waardoor alles te mooi in elkaar valt. Ook is de reactie van Clara op het verlies van iemand die ze amper kent misschien niet helemaal te vergelijken met het verlies van de man van Taryn. Bij de meeste lezers zullen de gebeurtenissen van 9/11 nog helder op het netvlies staan. Daardoor komt het verhaal extra binnen en kan de lezer ook goed meeleven met de dramatische beleving van Clara.

Het is geen opwekkend verhaal, maar wel een verhaal met een diepere laag. Gebeurt alles met een reden of bestaat het leven uit een reeks toevallige gebeurtenissen? Hoewel het geloof vrijwel geen rol speelt in het boek, is het niet afwezig en wordt met die vraag toch een stellingname gevraagd.

Susan Meissner woont met haar man in San Diego, California. Ze hebben vier kinderen. In 2004 verscheen haar eerste roman in Amerika. In Nederland verscheen Verborgen bloei (2006), In de diepten van de oceaan (2008), Een Zeepaardje in de Theems (2009), Het dagboek van Mercy (2009), Reis uit het verleden (2010) en het Geheim van geluk (2017). Ook schreef ze mee aan de serie De mannen van Lancaster County.

Susan Meissner
Uitgeverij: Kok
384 blz.
ISBN: 9789029726917
Prijs: € 22,99