Wat goede daden kunnen doen

0
263

Kennen huwelijkspartners elkaar wel voldoende? Meer interesse in elkaar kan veel veranderen. De op waarheid gebaseerde film ‘Same kind of different as me’ laat dit zien. Daarin doet de succesvolle kunsthandelaar Ron Hall ontdekkingen over de goede daden van zijn vrouw Debbie die gunstige invloed op mensen kunnen hebben. Wat is de boodschap van de film en hoe is het in beeld gebracht?

Door Marco van Putten

De biografie ontstaat
De film begint met Ron (Greg Kinnear) die met zijn gezin op een prachtig landgoed in Texas woont. Hij reist naar een rijke vriend, een kunstenaar en kunstverzamelaar, om er in alle rust aan de biografie over zijn vrouw Debbie te werken. Die biografie lag aan de basis voor deze film. Al schrijvend komen de herinneringen weer naar boven.

Een huwelijk herleeft
Toen zijn vrouw (Renee Zellweger) enige tijd eerder ontdekte dat hij een relatie had met een andere vrouw komt er ruzie. Debbie gaat boos en teleurgesteld naar bed en krijgt een opmerkelijke droom. Ze zit bij het bed van een zieke in een ziekenhuis. Ze loopt de gang in naar de lift. Als de liftdeuren opengaan, ziet ze een prachtig landschap waar in de verte een zwarte man loopt. Ze volgt hem en komt in een bosgebied terecht waar ze Ron bezig ziet een graf te graven. Als ze wakker wordt gaat ze naar haar man terug en legt ze hem de keuze voor. Of hij vertrekt of… Ron zegt voor haar te kiezen en zijn buitenechtelijke relatie te stoppen.

Goede daden ontdekt
Kort daarna brengt Ron zijn vrouw naar haar ‘werk’, maar dat blijkt in een achterbuurt te zijn. Ze stoppen voor het gebouw waar ze werkt en zij neemt hem mee naar binnen. Dan blijkt het een christelijk hulpverleningscentrum te zijn voor daklozen en zwervers. Debbie werkt er in de gaarkeuken. Ron wordt gevraagd om meteen mee te helpen. Maar hij zegt belangrijke afspraken te hebben in de kunsthandel. Debbie weet hem echter toch te overtuigen.

Trieste boodschappen
Dan komt een zwarte man de eetzaal binnen die met een honkbalknuppel het een en ander vernielt. Zijn bijnaam is: ‘Suicide’. Debbie herkent hem als de man uit haar droom en ze port Ron om contact met hem te leggen. De zwarte man weigert eerst contact, maar toch worden Ron en hij vrienden. Dan vertelt de man, die Denver (Djimon Hounsou) blijkt te heten, zijn trieste levensgeschiedenis als slaaf. Denver krijgt vervolgens een markante rol in de familie Hall. Zeker als Debbie ziek blijkt …

Evaluatie
Dit is een indrukwekkend drama dat professioneel is verfilmd. Het gaat over hoop, vriendschap en doorzettingsvermogen. Meest markant is Debbie, die laat zien wat goede daden kunnen doen. Maar ook Denver is markant, want hij ontpopt zich als iemand met een diep inzicht in (geestelijke) zaken en blijkt ook een bekwaam spreker. Een aanrader.

Same kind of different as me.
2018, Paramount Pictures Corporation and Skodam films LCC
Distr. NEEMA Media B.V.
c.114 min.
€ 18,95
ISBN: 5053083078515