Grote droom wielrenster Jeanne Korevaar komt uit

0
68

Voor Jeanne Korevaar is het een droom die uitkomt. De 18-jarige wielrenster uit Groot-Ammers rijdt sinds deze maand voor de Rabobank-Livploeg, het beste team ter wereld in het vrouwenwielrennen. Meervoudig wereld- en olympisch kampioen Marianne Vos is de kopvrouw van Rabobank-Liv.  Jeanne’s eigen doel is duidelijk. “Over twee jaar wil ik zelf van voren rijden in de grote wedstrijden.”

Interview en foto’s: Jacco Stijkel

Aan de keukentafel vertelt Jeanne dat ze is opgegroeid in een sportief gezin. “Mijn ouders zijn heel sportief. Vooral hardlopen. Mijn vader heeft ook gefietst, vooral veldrijden. Mijn broer fietst ook en door hem ben ik ook gaan fietsen. Acht jaar was ik toen. Eerst een dikkebandenrace in het dorp, en daarna bij de club. Ik vond het direct leuk en het ging heel goed. Vanaf de jeugd reed ik mee op NK’s.”

WK
Bij de junioren haalde ze vorig jaar een bronzen medaille op het NK tijdrijden. Jeanne deed in 2013 en 2014 ook mee aan het WK. “Mijn eerste WK was bijzonder. De wedstrijd vond plaats in het Italiaanse Florence. Ik was de jongste. Ik vond het moeilijk om in te schatten waar ik zou kunnen eindigen. Ik werd tiende. Toen dacht ik: volgend jaar is het mijn doel om mee te doen om de prijzen. In 2014 werd ik zevende. Daar kon ik prima mee leven. Ik ben op waarde in een sprint geklopt. Sprinten is niet echt mijn ding.”

Beste team
De goede prestaties van Jeanne viel ook de Rabobank-Livploeg op. Sinds deze maand rijdt ze in deze ploeg. “Hiervoor ondersteunden zij mij al. Natuurlijk gaat het snel. Ik maak nu deel uit van de beste ploeg ter wereld met toppers als Marianne Vos en Anna van der Breggen. Ik heb heel veel respect voor Marianne. Gelukkig ben ik heel goed opgevangen in het team.”

Heel zwaar
Als ik Jeanne spreek, heeft zij vorige week een meerdaagse etappekoers gereden in Spanje, de Bira. “Dat was wel heel zwaar ja. Normaal gesproken kan ik goed klimmen. Maar dat zijn heuvels. Nu moest ik lange klimmen van 10 kilometer doen. In plaats van vooraan te rijden, zat ik nu in één van de laatste groepen. Ja dan baal je wel, maar je weet dat het erbij hoort. Ik vind het wel fijn om dan van Anna van der Breggen te horen dat ook zij in het begin eraf werd gereden. Het hoort er bij.”
Er is sowieso veel veranderd voor de jonge wielrenster. “Bij de junioren rijd je wedstrijden tussen de 40 en 60 kilometer. Nu krijg ik soms een parcours van 140 kilometer voor de kiezen. Als juniore rijd je vooral voor jezelf. In het profpeloton rijd je als ploeg en krijg je veel meer te maken met tactiek.“ Dat betekent dat Jeanne ook moet gaan knechten voor andere dames. “Ja, dat kan ik wel. Ik weet ook dat ik nu nog geen wedstrijden kan winnen. Als dan een teamgenoot wint, haal ik daar voldoening uit.”

Winnen
Voor Jeanne komt haar droom steeds meer uit. “Ik zit al bij de beste ploeg. Over twee jaar wil ik goed mee kunnen doen met de toppers in de grote wedstrijden. Ik ga nog niet zeggen dat ik wedstrijden ga winnen, maar deze ambitie heb ik wel.” Hoe is dat voor je om te zeggen? “Heel raar nog”, reageert Jeanne. “Dat zeg ik eerlijk.“ Dit seizoen rijdt ze onder meer nog etappekoersen en hoopt ze geselecteerd te worden voor het EK onder 23 op 8 augustus in Letland. “Voor het eerst is op het NK de wedstrijd onder 23 gecombineerd met de gewone wegwedstrijd voor de vrouwen. Best gek eigenlijk. Voor de ploeg is de titel bij de profs de belangrijkste, maar ik hoop wel natuurlijk dat ik kampioen onder 23 kan worden.”

Geloof
De 18-jarige wielrenster is opgegroeid in een gelovig gezin. Haar ouders waren ook lid van Sport Witnesses, de voorloper van Geloofshelden. “Het geloof is belangrijk voor mij. Al gaat het wel met golfbewegingen. Ik lees ook wel in mijn Bijbel. Ik heb ook de Bijbel van Geloofshelden met verhalen van gelovige sporters erin. Dat helpt mij wel, ook om de dingen in perspectief te zien. Er is meer in het leven dan winst en verlies. Ik ervaar echt dat God bij mij is en kracht geeft. Als het kan, ga ik zondags naar de kerk en de jeugdclub. Maar dat schiet er wel bij in als ik op zondag moet rijden. Bij de junioren heb ik weinig andere christenen ontmoet, maar in mijn team zijn Marianne Vos en Anna van der Breggen ook gelovig. Of we daar veel over praten? Het komt wel eens ter sprake. Weet je, ik laat liever zien dat ik christen ben door de manier waarop ik leef. Dat past veel beter bij mij dan erover praten.”

================================================================

NK
Jeanne heeft voor het eerst meegedaan bij de senioren aan het NK wielrennen. In Emmen reed ze de tijdrit en op zaterdag 27 juni de wegwedstrijd. Ze werd op de tijdrit van 27 kilometer zestiende. Tijdens de wegwedstrijd reed Jeanne met een groepje van acht rensters weg. Dertig kilometer voor de finish werd het groepje weer ingerekend door het peloton. Jeanne’s ploeggenote Lucinda Brand pakte de titel. Jeanne zelf werd achttiende en zesde bij de wedstrijd onder 23 jaar.