125 mille voor christelijke organisaties

0
96
De door zendeling Johan Smoorenburg gestichte organisatie ‘Hart voor Haïti’ en International Justice Mission (IJM) hebben van de door christenen geleide bloemengroothandel W.K. Heijl jr. samen ruim € 125.000 gekregen. Het was de opbrengst van de krattenactie onder klanten en branchegenoten. Ieder kreeg de helft.

Symbolisch namen Robin Vlug van Hart voor Haïti en Henk Jan Kamsteeg van IJM de cheque in ontvangst van directeur Koen Heijl. “Met deze actie kunnen we een bijdrage leveren aan de strijd tegen extreme armoede én onze oude kratten een tweede leven geven,” zei Heijl bij de uitreiking. Het bloemen naar Duitsland exporterende bedrijf verving oude beige transportkratten door nieuwe, groene exemplaren. Klanten konden de nog goed bruikbare ‘oude’ kratten kopen en de opbrengst daarvan gaat naar Hart voor Haïti en IJM. “Velen betaalden daarom ook méér dan de minimumprijs. Zij vonden deze actie zeer sympathiek”, weet initiatiefnemer Heyl.

Extra hulp nodig
De armoede op Haïti is nog altijd groot en vorig jaar werd het land getroffen door een orkaan. Daardoor is extra hulp nodig. In het arme Haïti is er gebrek aan de eerste levensbehoeften, zoals een geit voor melk en een dak boven het hoofd. Stichting ‘Hart voor Haïti’ heeft al vele decennia een kinderdorp waar kinderen een tweede kans krijgen zich te ontwikkelen in een veiligere omgeving, maar biedt op christelijke grondslag ook hulp aan ouderen.

“Een van de vreselijke gevolgen van armoede is slavernij”, constateert Heijl. “Als kind leerde ik op school dat slavernij iets van vroeger was. Nu weten we helaas meer, slavernij is door de toenemende maten van de verschillen in de wereld groter dan ooit. IJM vecht tegen de slavernij door kennis op juridisch gebied te leveren aan overheden en politie, maar ook door veldwerk te doen en (kinderen) te bevrijden.’’

De nieuwe groene kratten die Heijl voor het transport van bloemen in gebruik heeft genomen zijn efficiënter: lichter, nest- en stapelbaar en ergonomisch makkelijker te hanteren. “We realiseren hiermee besparingen op vrachtvolume en gewicht en kunnen zo vaak kwetsbare bloemen zeer verantwoord richting onze klanten versturen”, zegt Heijl.