Bijbellezer zoekt naar liefde en vertrouwen

0
204
Bijbellezers zoeken naar liefde, licht, genade en vertrouwen. Dat waren in 2018 digitaal de meest gebruikte zoekwoorden. De populairste bijbelteksten waren Psalm 23 en Johannes 1. In totaal werd de Bijbel 8,9 miljoen keer digitaal geopend. Dat meldt het jaaroverzicht van debijbel.nl, de bijbelwebsite van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).

Stijger bij de zoekwoorden was ‘vertrouwen’. Dat eindigde op de vierde plaats. De populariteit van het zoekwoord ‘liefde’ bleek ook bij de blogs, die in totaal door 80.000 mensen geopend werden. De meest gelezen blog was namelijk: ’Wat zegt de Bijbel over Liefde’. Verder meldt het jaaroverzicht dat de achtergrond-items over ‘rust’ en ‘omgang met de natuur’ het vaakst geraadpleegd werden.
‘Deze uitkomsten laten zien hoe relevant de Bijbel is’, zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘Mensen openen hem bij de belangrijkste thema’s in het leven, zoals liefde, licht en genade. Ook zoeken ze in tijden van wantrouwen richting politiek en zakenleven in de Bijbel op wat vertrouwen betekent. En dat items als ‘omgang met de natuur’ zoveel gelezen worden, illustreert dat de Bijbel ook voor eigentijdse vragen aanwijzingen kan geven.’

Favoriete bijbelgedeelten
Psalm 23 was ook vorig jaar de meest geraadpleegde Bijbeltekst. Dit lied begint met: ‘De HEER is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets’ en gaat over Gods zorg ook in zware tijden. Bij lezers van de digitale Nieuwe Bijbelvertaling stond deze psalm bovenaan. Lezers van de Bijbel in Gewone Taal openden in 2018 het vaakst het begin van het Johannes-evangelie. Daar wordt over Jezus gezegd: ‘In het begin was Gods Zoon er al. Hij was bij God en hij was zelf God’, en: ‘Hij is het licht dat schijnt in het donker. En het licht heeft het gewonnen van het donker.’

Bijbel-app uitgebreid
Uit het jaaroverzicht blijkt grote belangstelling voor ‘Mijn Bijbel’, de Bijbel-app van het NBG. Sinds de lancering in januari is deze 78.000 keer gedownload. Dankzij een update begin deze week is in de app nu ook de Herziene Statenvertaling te lezen en zijn bijbelleesplannen te volgen.
Het jaaroverzicht illustreert ook hoe snel de kindernevendienstmethode Bijbel Basics bekend geworden is. Het aantal gebruikers van deze methode is sinds eind vorig jaar gegroeid van 2.500 naar 7.500.
Het totaal aantal bezoekers van debijbel.nl – een site waar lezers 20 bijbelvertalingen en een schat aan actuele achtergrondinformatie kunnen raadplegen – steeg van 650.000 naar 850.000.

De aankondiging van Jezus’ geboorte. Dit was in 2018 de meest bekeken afbeelding op debijbel.nl, afkomstig uit de Prentenbijbel, geïllustreerd door Marijke ten Cate. Deze kinderbijbel is al tien jaar onverminderd populair in binnen- en buitenland.

Bron: De Bijbel.nl / (Beeld: NBG/Marijke ten Cate)