Feestelijke prijsuitreiking Zilveren Duif Awards 2015

0
119
Foto: Jane Lasonder photos
 
Gisterenavond 12 november zijn in De Basiliek in Veenendaal de Zilveren Duif Awards 2015 bekendgemaakt en uitgereikt. Tijdens een feestelijk programma met tal van optredens ontvingen acht prijswinnaars een award. De bezoekers zagen in een filmpje wie de negende award won. Andries Knevel mocht aan zijn vriend Joop Gankema de Lifetime Achievement Award uitreiken. Gankema is tijdens zijn directeurschap van Stichting Opwekking de drijvende kracht geweest achter het ontstaan van het genre Opwekkingsliederen. Ralph van Manen kreeg van Henk Pool de Zilveren Duif Oeuvreprijs. Pool won zelf deze award vorig jaar. De solocarrière van Ralph van Manen begon in 1993. Het door hem gezongen nummer Testify to Love ging de hele wereld over. Tijdens zijn al ruim 25 jaar durende carrière bracht hij diverse live- en studioalbums uit en stond hij op concertpodia en muziekevenementen in binnen- en buitenland.

Op 1 september jl. werden de genomineerden voor de Zilveren Duif Awards 2015 bekendgemaakt. Tijdens het daarop volgende stemtraject mochten ‘het volk’, de jury en een selecte groep muziekkenners hun stem uitbrengen. Het totaal aantal stemmen is gewogen meegeteld in de uiteindelijke toekenning van de Zilveren Duif Awards. De stichting Zilveren Duif besloot tot het uitreiken van de Lifetime Achievement Award en de Zilveren Duif Oeuvreprijs en de jury bepaalde de winnaar van de Zilveren Duif Aanmoedigingsprijs.

Lifetime Achievement Award voor Joop Gankema
Andries Knevel mocht namens de Stichting Zilveren Duif zijn vriend Joop Gankema de Lifetime Achievement Award uitreiken. Gankema stopte dit voorjaar als directeur van Stichting Opwekking vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Stichting Zilveren Duif: “Joop Gankema is de drijvende kracht achter het ontwikkelen van de onstuitbare liederenstroom die Opwekking heet. Daarmee is een heel nieuw genre ontstaan dat veel mensen heel direct en eenvoudig aanspreekt in de beleving van hun geloof en dat ingang heeft gevonden in huizen, scholen, kerken en groepen.”

Zilveren Duif Oeuvreprijs voor Ralph van Manen
Componist, producer en arrangeur Henk Pool mocht namens de Stichting Zilveren Duif de Oeuvreprijs uitreiken aan Ralph van Manen. In de ruim 25 jaar dat Ralph van Manen artiest is, heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de professionalisering van de Nederlandse gospelmuziek. Stichting Zilveren Duif: “Ralph van Manen heeft een prachtige stem, is een uitstekende componist/songwriter, een vakbekwame producer en een professioneel muzikant.” Henk Pool won de oeuvreprijs in 2014. Leuk detail is dat ze samen hebben gewerkt aan de klassieker Testify to love dat onder andere in Amerika hoge ogen heeft gegooid.

Beste Album Nationaal voor Live in Groningen van Sela
Jurylid Henk van Steeg, bekend als EO-radiopresentator, reikte de Zilveren Duif Award voor Beste Album Nationaal uit aan de band Sela voor hun album Live in Groningen. Het album is zowel muzikaal als productioneel van hoge kwaliteit en brengt de ervaring van een concertavond met Sela over. De muzikanten van Sela willen mensen inspireren en motiveren om zelf muziek te (gaan) maken en zo God te zoeken en te aanbidden. Sela’s droom is een kerk van eenheid die elkaar ontmoet in Nederlandstalige liederen die over traditionele liedculturen, muziekstijlen en kerkmuren heen gaan.

Beste Lied (Buma Cultuur Prijs) voor Matthijn Buwalda met het nummer Nog één rivier
Frans Korpershoek en Kinga Bán (leadzangers van de band Sela), reikten de Buma Cultuur Prijs voor het Beste lied uit aan zanger en liedjesschrijver Matthijn Buwalda. Sinds 2006 heeft hij verschillende cd’s uitgebracht en door heel Nederland concerten gegeven. Vanaf 2012 heeft hij zijn focus wat verlegd van kerkliederen naar Nederlandstalige luisterliedjes. Herkenbare liedjes die het verhaal vertellen van doodgewone mensen in het perspectief van Gods grote verhaal. Het winnende nummer Nog één rivier staat op het album Straks, als ik geen pijn meer doe.

Beste Album Instrumentaal voor Behind the Scenes van Seraph
Dolf van de Vegte, directeur van Family7, reikte de Zilveren Duif Award voor het Beste Album Instrumentaal uit aan de Nederlandse jazz-fusion band Seraph met hun album Behind the Scenes. Seraph is begonnen als begeleidingsband bij de EO tv-programma’s Live-Lijn en later Omega. Op Behind the scenes staan tien eigen instrumentale composities, variërend van melodieuze pop tot complexere fusion. Seraph bestaat uit: Mark Dekkers (bas), Elisa Krijgsman (gitaar), Dennis Tielkes (toetsen), Sjoerd Visser (sax) en Marcel Zimmer (drums).

Beste Album Kindermuziek voor Make some noise kids 1 van Make some noise kids
Elly en Rikkert reikten de Zilveren Duif Award voor Beste Album Kindermuziek uit aan Make some noise kids met hun debuutalbum Make some noise kids 1. Initiatiefnemers Klaasjan Leenheer (producent) en Laurens Post (producer) organiseerden een liedjeswedstrijd om muzikale kinderen tussen de 8 en 12 jaar de kans te geven van zich te laten horen. De wedstrijd resulteerde in een eerste cd: Make Some Noise Kids 1 waarmee ze dus direct een Zilveren Duif Award hebben gewonnen. Het doel is om jaarlijks een album uit te brengen met liedjes die door kinderen zelf geschreven zijn.

Beste Album Internationaal voor Run Wild. Live Free. Love Strong van For King & Country
Juryvoorzitter André Rouvoet maakte bekend dat Zilveren Duif Award voor Beste Album Internationaal is gewonnen door de broers Joel en Luke van de band For King & Country met hun album Run Wild. Live Free. Love Strong. De award werd uitgereikt aan Peter Fransen, directeur van Asaph Nederland en distributeur van de albums van For King & Country. De broers Joel en Luke komen uit een muzikaal gezin. Ze hebben een prachtige stem en zijn goede songwriters. Hun debuutalbum Crave kwam uit in 2012. Dit winnende tweede album is wat bombastischer van stijl.

Koormuziek.nl Prijs voor Beste Album Koren en Groepen voor Worship the great I am van The Continentals
EO-producer, muzikaal leider en zanger Sjoek Nutma reikte de Koormuziek.nl Prijs voor Beste Album Koren en Groepen uit aan Leen la Rivière, producer van het album Worship the great I am en oprichter van Continental Sound Music. De Koormuziek.nl Prijs is een nieuwe categorie waarvoor gemengde-, jongeren-, mannen-, dameskoren, vocalgroups, oratoriumverenigingen etc. zich konden aanmelden. Het winnende album Worship the great I am betekende een nieuwe stap door en voor The Continentals. Een heftig jaar ligt achter hen, met het faillissement in november 2014, maar gelukkig ook de doorstart in 2015. De albumtitel is het jaarthema waar Continentals, Young Continentals en Continental Kids in 2015 mee werken. Op het album staan 13 songs die werden opgenomen in Finland, Zweden, Italië en Nederland.

Zilveren Duif Aanmoedigingsprijs voor Reyer met het album Eeuwig Licht
Juryvoorzitter André Rouvoet reikte de Zilveren Duif Aanmoedigingsprijs uit aan Reyer met zijn debuutalbum Eeuwig Licht. Al jaren is Reyer (26) aanbiddingsleider in zijn eigen gemeente Jonah in Ede. Rond zijn zeventiende jaar begon hij met het schrijven van liedjes. Vanaf dat moment ontwikkelde hij zich als songwriter en aanbiddingsleider en werd hij gevraagd op diverse plaatsen om zijn talent in te zetten. Zo werkte hij mee aan meerdere Opwekking-cd’s en leidt hij de aanbidding op conferenties als Opwekking en Soul Survivor. Naast aanbiddingsleider is Reyer ook dj. Dj Reyer maakt remixen van aanbiddingsliederen. De cover/remix Gods Great Dance Floor is al meer dan 180.000 keer bekeken op Youtube en inmiddels zijn twee van zijn remixen uitgebracht in de USA.

Alle winnaars op een rij:
Lifetime Achievement Award: Joop Gankema
Zilveren Duif Oeuvreprijs: Ralph van Manen
Beste Album Nationaal: Live in Groningen van Sela
Beste Lied (Buma Cultuur Prijs): Nog één rivier van Matthijn Buwalda
Beste Album Instrumentaal: Behind the scenes van Seraph
Beste Album Kindermuziek: Make some noise kids 1 van Make some noise kids
Beste Album Internationaal: Run Wild. Live Free. Love Strong van For King & Country
Beste Album Koren en Groepen (Koormuziek.nl Prijs): Worship the great I am van The Continentals
Zilveren Duif Aanmoedigingsprijs: Reyer met het album Eeuwig Licht

De organisatie van de Zilveren Duif Awards is in handen van de Stichting Zilveren Duif. Voor de promotie van de Zilveren Duif Awards wordt onder meer nauw samengewerkt met Groot Nieuws Radio, Events4Christ, Family7 en BCB, de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak.