Lege kerken, volle sportscholen

0
87
Vlamingen vinden gezondheid de belangrijkste zingever in hun leven. En God, die staat onder aan het lijstje. Dat blijkt uit de enquête over De Grote Levensvragen, meldt De Standaard. Sport is de nieuwe religie.

Uw mening: 134-Sport is de nieuwe religie!
 
Volgens de Zweedse sociologe Britta Pelters (Halmstad Universiteit) neemt sport steeds meer vormen aan van een religie. “Onze gezondheidscultuur is zo geëvolueerd dat zij aan al die religieuze kenmerken beantwoordt,” zegt ze. We geloven vandaag in een ‘gezondheidsreligie’. En de sport is haar profeet. Het heeft ook een duidelijk credo: een perfecte gezondheid leidt tot een goed leven en laat iemands persoonlijkheid bloeien.

De Gentse psychotherapeut Christoph Moonen is daar kritisch over. “De gezondheidscultuur is een exclusief dwangsysteem. Ze suggereert dat de mens maakbaar is en dat we onze eigen gezondheid kunnen managen. We moeten voor onszelf zorgen, luidt het. We moeten “ervoor gaan” en “het onderste uit de kan halen.”

“Een sportschool is een tempel met verwachtingen, waarden en plichten,” zegt Pelters verder. “Daar ga je om te genezen en zo mogelijk de perfectie te vinden.”