Anti-zendingswet Bolivia verdwijnt

0
18
President Evo Morales van Bolivia liet weten een wet die zending strafbaar stelt te zullen intrekken. Hij deed dat vorige week zondag, toen in veel kerken daarvoor werd gebeden.

De socialist Evo Morales maakte het besluit op televisie en via Twitter bekend. Volgens hem zijn rechtse partijen debet aan het nieuws over de antizendingswet en willen die het land ‘destabiliseren met verkeerde informatie en leugens’. Hij zei in eigen berichtgeving verwarring te willen wegnemen.

Morales wil tot 2025 president blijven. De nieuwe wet (van strafrecht) werd door het parlement in december aangenomen, maar consistente handhaving ervan zou volgens de christelijke persdienst Evangelical Focus inhouden dat evangelisatie is verboden. Overigens hebben ook journalisten en medici kritiek op de wet, omdat die hen naar hun zeggen aan banden legt. Er waren al demonstraties van duizenden mensen tegen.

Volgens Morales was de wet een beetje haastwerk, om die van dictator Hugo Banzer (1926-2002) te vervangen. Hij zegt er zeker van te zijn dat de door de kerken gewraakte artikelen bij een nieuwe versie er uit zijn verdwenen.