Kerkje barst steeds uit haar voegen

0
133
De behuizing van de christelijke gemeente in het Braziliaanse dorp Senhoro do Porto barst keer op keer uit haar voegen. Dat meldt Stichting Evangelische Zending Brazilië (EZB). Begonnen in een woonkamertje van drie bij drie meter in het nog geen vierduizend zielen tellende dorp, groeide de gemeente snel. Eerst werd het huis van voorganger Vincente verbouwd, waardoor er achttien vierkante meter beschikbaar kwam voor de diensten, maar ook dat werd te klein als gevolg van de toestroom van nieuwe gelovigen.

“We waren God dankbaar toen we zomaar een stukje grond tot onze beschikking kregen. Samen met de broeders uit onze gemeente hebben we een eenvoudig kerkje gebouwd”, vertelt hij. Maar inmiddels is ook dat weer te klein gebleken. “We passen er niet meer in, er moest weer worden gebouwd.”
Dat is gebeurd en er staat nu een kerkje voor tweehonderd mensen. Elke dag zijn er activiteiten: vrouwenbond, Bijbelstudie, kringen, bidstonden, jeugd- en tienergroep, zondagsschool voor volwassenen en kinderen en natuurlijk de wekelijkse samenkomst.

Elke vrijdagavond gaat een groep gemeenteleden naar een heuveltop, waar het dorpje is te overzien. De gelovigen praten met elkaar, zingen, getuigen en bidden. Dat is het geheim van de groei, denkt Vincente. “Samen Gods aanwezigheid zoeken in gebed en vrienden zijn voor elkaar.”

De Evangelische Zending Brazilië werd in 1967 gesticht door Nico en Trijnie van Eijk. Zij werden uitgezonden door de Pinkstergemeente te Stadskanaal en vestigden zich in Sabinopolis (18.000 inwoners), in het binnenland van deelstaat Minas Gerais. In dit grote gebied, waar geen enkele evangelische gemeente bestond, begonnen zij de blijde boodschap te verkondigen. Door de jaren ontstonden er bloeiende gemeenten in 11 plaatsen in de regio, maar ook heel veel sociaal werk, zoals kindercentra.