Baas over eigen sterven

0
156
Groepsaankopen zijn tegenwoordig in. Vooral in de energiesector – gas- en elektriciteitsverbruik nemen een grote hap uit het gezinsbudget – wordt aangemoedigd om met veel mensen tegelijk een contract aan te gaan en zo te besparen. Soms zijn groepsaankopen ook luguber: de Nederlands Coöperatie Laatste Wil wil voor haar leden een goedkoop zelfdodingsmiddel beschikbaar stellen. Sinds de bekendmaking van deze intentie is het ledental van de vereniging spectaculair gestegen …

Zowel in Nederland als in België is er al jaren een verregaande wetgeving, die euthanasie – een zelfgekozen ‘zachte dood’ – onder bepaalde voorwaarden mogelijk maakt. Vanuit kerkelijke kringen, maar ook door heel wat mensen uit de medische wereld, wordt deze regeling als te ver gaand beschouwd. Aan de andere kant gaat voor een aantal mensen de wet niet ver genoeg. Met name is er belangstelling voor mogelijkheden om het eigen leven te kunnen beëindigen zonder alle regelgeving en de tussenkomst van meerdere artsen. Patiënten die de regie over hun overlijden in eigen handen willen nemen, verenigen zich vaak in organisaties als Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde en de Coöperatie Laatste Wil (CLW). Die laatste organisatie deed afgelopen najaar veel van zich horen door aan te kondigen dat ze een middel kent dat binnen een uur tot de dood kan lijden en bovendien legaal verkrijgbaar is.

(bronnen: vrtnws.be, Het Nieuwsblad, NRC, Coöperatie Laatste Wil, Nederlands Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)