Koran speelt rol in radicalisering jonge moslims

0
146
Het Islamitische onderwijs speelt een grotere rol dan algemeen werd aangenomen in de radicalisering van jonge moslims in Europa. Dat is het resultaat van een studie van Prof. Ednan Aslan islamitische pedagoog aan de Universiteit van Wenen.
 
Zijn studie baseert zich op 29 biografische interviews met delinquente moslims in Oostenrijk. Volgens het onderzoek zijn frustratie en gebrek aan carrièreperspectieven alleen geen motief voor de conversie naar de Islam. Meestal is het zo dat een intensieve studie van koran de veranderingen brachten. Aslan: “De theologie geeft hun leven zin en structuur.”
 
In dit alles spelen bepaalde moskeeën en religieuze leiders een sleutelrol. “Die mensen hebben een hogere theologische kennis, fungeren als autoriteiten en vervullen een centrale rol bij de verspreiding van de ideologie,” zegt de studie. Geradicaliseerde jonge moslims nemen hun sociale omgeving vaak als ontaard waar, verwerpen democratie en zien het westen als de vijand van de islamitische wereld. Het onderzoek werd gefinancierd door het Oostenrijkse Ministerie van buitenlandse zaken.