Kneusje

0
50
En vriend van ons is dit jaar getrouwd met een Indonesische vrouw. En o, wat kan zij lekker koken! Geen flauwe aardappels, maar heerlijke geurige rijst met allerlei vlees- en groentegerechten. Dat wild ik ook wel leren, dus op een ochtend zijn we samen wezen kokkerellen. Zij ging voor de spruitjestaart, die ze van mij zo lekker vond en ik ging voor de rijst met rendang en salade acar campur.

Door Rineke Peterson

Ik had nog nooit Indonesisch gekookt, dus mijn kruidenkast was er niet op voorbereid. Ik had allerlei dingen nodig waar ik nog nooit van had gehoord. Maar ik vermoedde dat de groenteboer mij wel verder kon helpen. Dus ik nam een lijstje mee en één voor één noemde ik alle benodigdheden op; salamblad, geelwortel, kemirinootjes, galangel, bamboescheuten, rawits, kouseband en een gekneusde serehstengel.
Onze groenteboer heeft vorig jaar de award voor de beste groenteman van Nederland gekregen, en niet onterecht. Hij had veel van de spullen op mijn lijstje. De rawits bleken gewoon mega hete pepertjes te zijn, kouseband kon ik ook wel vervangen door sperziebonen. Zo kwam ik heel ver.

Wat ik niet begreep was waarom een serehstengel gekneusd moest zijn. Dat wist hij mij precies uit te leggen. Een serehstengel heet ook wel citroengras. Er zit een heerlijk geurende citroenolie in de stengel, maar die ruik je pas als je de stengel gaat ‘breken’ of kneuzen.

God heeft de serehstengel gemaakt en dus heeft het een stukje van Gods karakter. Wanneer wij wedergeboren zijn, krijgen wij een nieuwe geest, de Geest van God. Dat is een heerlijke geur van liefde, vergeving, genade, kracht, blijdschap, geloof, geduld, zachtmoedigheid, genezing enzovoorts. Maar onze ziel ligt zo vaak als een taaie schil om die nieuwe geest heen, dat de heerlijke geur ervan niet vrij kan komen. Dan hebben we het nodig om even in onze ziel gekneusd te worden.

Dat voelt niet leuk voor jezelf, maar voor de mensen om je heen kan het een zegen zijn dat jij niet meer zo vol bent van jezelf, maar in plaats daarvan de geur van Christus uit gaat ademen. Dit is niet een pleidooi dat je alle ellende maar passief moet ondergaan, want dat is ook niet wat God wil. We hebben van God een wapenrusting gekregen om de pijlen van de boze te weerstaan. Maar sommige problemen komen niet van de boze, maar die komen voort uit je oude mens. En daar moeten we aan sterven om lekker te gaan ruiken.  
Ik wens jullie allemaal een heerlijk geurend 2016 toe!