Op zoek naar een betere baan?

0
191
Als je een baan hebt die bij je past dan is het vaak een plezier om naar je werk te gaan. Het maakt dan niet eens zoveel uit hoe ‘belangrijk’ je werk is en hoe ‘hoog’ je in de organisatie werkt. Je bent gewoon tevreden met de kansen en uitdagingen die elke dag weer op je wachten.

Maar hoe is dat als je een baan hebt die niet goed bij je past? Wat als je baan saai is, weinig uitdagend, stressvol, zonder financiële waardering en geen voldaan gevoel geeft? Als je dan ’s morgens wakker wordt om weer naar je werk te gaan kan het best zwaar aanvoelen. Het gras is dan al snel groener bij de buren. Onder het werk zit je naar buiten te staren en te denken hoe het zou zijn om ergens anders te werken, iets anders te doen, meer geld te verdienen en meer waardering te ontvangen.

Zulke gevoelens kunnen een goede indicatie zijn om je LinkedIn profiel te vernieuwen, om te werken aan je sollicitatievaardigheden en op zoek te gaan naar nieuwe kansen. Maar… wat als de timing niet juist is? Wat als de banen niet voor het oprapen liggen en de kans op iets anders ronduit klein is? Dan is de verleiding om ‘zuchtend en steunend’ door te gaan natuurlijk erg groot.

De inmiddels overleden Charlie ‘De Geweldenaar’ Jones, een zakenman, schrijver en spreker kende dit dilemma en zei er het volgende over: “Probeer niet een betere baan te krijgen; probeer beter te werken. Werk beter en je baan wordt beter!”

Dit advies lijkt wat onlogisch. Hoe kan je nu beter werk leveren als je baan je niet motiveert? Toch is dit advies goud waard. Als we besluiten om ons uiterste best te doen dan kunnen we onszelf verbazen hoe een ogenschijnlijk slechte situatie kan veranderen ten goede.

Ik heb zelf wel een aantal keren in deze situatie gezeten, waar het leek dat ik mijn langste tijd gehad had bij mijn werkgever maar er nog niets nieuws op me wachtte. Het was in die situaties verleidelijk om de onvrede te laten regeren en half werk te gaan leveren. Maar de Bijbel hielp me om dit niet te doen. Kolossenzen 3:23 zegt: “Wat je ook doet, doe het met je hele hart, als werk voor de Heer en niet voor mensen”. De Heer is uiteindelijk mijn baas, niet degene die CEO op zijn naamkaartje heeft staan.

Hier is nog meer advies dat de Bijbel meegeeft:

Wees trouw waar je ook bent. Het is voor niemand moeilijk om te excelleren onder ideale omstandigheden. Maar wat gebeurt er als die omstandigheden verre van ideaal zijn? God gebruikt deze tijden om ons te testen en te laten zien waar we kunnen groeien, voordat we klaar zijn voor een nieuwe opdracht. “Hij die goed kan omgaan met kleine dingen kan ook goed omgaan met grote dingen, en wie oneerlijk is in het klein is dat ook in het groot.” (Lukas 16:10)

Doe alles wat mogelijk is waar je ook bent. Soms denken we dat we grandioze dingen voor elkaar kunnen krijgen als we maar iemand anders waren. Zelfs dingen die te maken hebben met God. Maar zoals iemand eens zei: “Als we God niet kunnen dienen waar we zijn, hoe kunnen we God dan dienen waar we niet zijn?” Efeze 2:10 zegt: “Want we zijn Gods werktuigen, gemaakt in Christus om goed werk te doen dat God zelf voor ons heeft voorbereid.”

Reflectie/Discussie Vragen

• Op een schaal van 1 op 10, welk cijfer geef jij je huidige baan? Waarom?
• Doe jij je uiterste best op je werk? Leg uit?
• Wat vind je van de woorden van Charlie Jones?
• Wat vind je van de uitspraak van Jezus: “Hij die te vertrouwen is in het kleine is dat ook in het grote”? Geloof je dat God ons beloont voor onze trouw in werk en andere verantwoordelijkheden? Waarom wel/niet?

Als je meer wilt weten hierover, kijk dan eens naar de volgende Bijbelgedeelten:

Spreuken 14:23, 22:29; Prediker 3:1-3; Filippenzen 3:12-14; Kolossenzen 3:15-17

Tekst: Robert J. Tamasy – Vertaling: F. van Santen – Redactie: A.E. den Harder

eMeal wordt wekelijks gratis verstuurd door CBMC. CBMC wil zakenmensen helpen Jezus Christus te vinden, volgen en verkondigen. Wil jij ook eMeal ontvangen? Meld je aan via cbmcinside.nl/emeal. Met toestemming overgenomen van CBMC.