Sint en Piet

0
68

De discussie is al lange tijd bezig en ook nu barst deze weer in alle hevigheid los. Zwarte Piet. Een groep mensen voelt zich beledigd door de stereotiepe manier waarop de zwarte hulpjes van de goedheiligman wordt neergezet. Een andere groep vindt dat dit Nederlands cultureel erfgoed is en dat dit zo moet blijven. Op facebook zijn er legio pagina’s aangemaakt om dit laatste standpunt te verdedigen; ‘Zwarte Piet moet blijven’, of iets wat daar op lijkt.

Zelfs Joop van den Ende en Andre van Duin bemoeien zich hier nu mee. Ze zijn de discussie zat. Zij pleiten voor het behoud van het feest zoals we dit al zolang wij dit weten vieren en roepen op dit bericht uit respect voor hen te delen.

Respect. Laten we het daar eens over hebben. Stel je nu eens voor wat er zou gebeuren als de hulpjes van Sinterklaas een groep homoseksuelen was die als joker werd neergezet? Dan zou de wereld te klein zijn en de homobeweging niet rusten voor dit gecorrigeerd werd. Want, we moeten respect hebben voor elkaar. Ook als we een andere geaardheid hebben.

Waarom moeten we dan wel respect hebben voor mensen met een andere geaardheid en niet voor mensen met een andere huidskleur? Zijn die minder belangrijk? Zijn die minderwaardig? Het lijkt er op of de invloed van de Zwarte Piet toch meer invloed heeft gehad op ons denken dan wij beseffen.

Laten wij uit respect voor de ander en vooral met de liefde van Jezus onze donkergekleurde medemens tegemoet komen en een kleine aanpassing doen aan ons Nederlandse feest. We kunnen onze kleuters prima vertellen dat Sinterklaas zijn hulpjes uit regenboogland haalt. Daarom hebben alle Pieten verschillende kleuren. Daarnaast symboliseren die verschillende kleuren Pieten de veelkleurigheid van onze samenleving. Lijkt me een prima oplossing.

Broers en zussen, op het moment dat wij tot geloof in Jezus zijn gekomen en Hij de Heer van ons leven is geworden, hebben wij al onze rechten opgegeven. Wij hebben nu alleen nog maar de plicht om elkaar lief te hebben en de ander hoger te achten dan onszelf. Misschien vind je het vervelend om je vertrouwde traditie op te geven omwille van een paar gekwetste mensen, maar als je bedenkt hoeveel Jezus heeft opgegeven voor ons, is dat maar een klein offer.