Het kompas is belangrijker dan de klok

0
65
De juiste richting hebben is veel belangrijker dan het beheersen van de tijd!

Eens moest ik preken in Friesland in een dorpje waar ik nog nooit van gehoord had. Een paar dagen vóór de kerkdienst zocht ik het dorpje op de kaart op, berekende de tijd en ging zondagmorgen vroeg op pad.

Door Leo Habets

Toen ik de grens(!) met Friesland passeerde, kwam ik tot de conclusie dat ik veel te vroeg was. Daarom besloot ik een kopje koffie te drinken. Na de koffie vervolgde ik mijn weg met blijdschap.

De kerkdienst was gepland om tien uur. Ruim voor die tijd kwam ik in het dorpje aan. Bij de dorpskerk stapte ik uit. Het was er heel stil. Iets klopte niet. Op het bordje stond dat de volgende kerkdienst om 11 uur zou beginnen.

Ik keek mijn gegevens nog eens na en daar stond toch echt 10 uur. Niet wetend wat te doen sloeg ik de kaart open. Met een schok kwam ik tot de ontdekking dat er twee dorpjes waren met bijna dezelfde naam. Ik was in het verkeerde dorp!

Razendsnel reed ik over smalle binnenwegen naar het ‘juiste’ dorp. Om kwart over tien kwam ik daar aan. Ik werd opgewacht door een aantal ouderlingen in zwart pak en met donkere gezichten. Volgens mij hebben zij die morgen niet veel van mijn preek gehoord.

Wat was het probleem?
Ik had de tijd prima onder controle.
Het enige probleem was dat de richting verkeerd was.

Met andere woorden: de juiste richting hebben is veel belangrijker dan het beheersen van de tijd. Het helpt niets om de tijd uitstekend onder controle te hebben als u de verkeerde kant opgaat.

Het kompas is dan ook veel belangrijker dan de klok.
Het kompas geeft de richting aan. De klok geeft de tijd aan.
Beide zijn belangrijk, maar het meest belangrijk is het kompas.

Denk deze week eens na over uw levensrichting. Bent u op de juiste weg? Komt u uiteindelijk daar uit waar u zijn wilt? Moet u misschien bijsturen?

========================================

Het leven is als een bos, rechtdoor kan nooit.
Oleg Popov