‘Geloof in evolutie nu van binnenuit’

0
96
Een paar jaar geleden streed men als het om het ontstaan van de schepping ging vooral tegen krachten buiten de Kerk, tegenwoordig lopen zich orthodox noemende theologen voorop om de evolutieleer geaccepteerd te krijgen in de ‘laatste bastions van orthodox-christelijk Nederland’. Dat meldt hoofdredacteur Jan Rein de Wit Azn. (foto) in het blad Weet, opgericht in het Darwinjaar 2009.

De bedoeling van het christelijke periodiek is van de schoonheid van de schepping en de  betrouwbaarheid van de Bijbel te getuigen. De redactie is evident voorstander van het creationisme, omdat naar haar mening de Bijbel voor een andere opvatting geen ruimte laat.

Maar de opvatting van seculieren heeft nu postgevat bij gelovigen, constateert De Wit. “De strijd komt van binnenuit. Dat doet zeer”, schrijft hij. De Wit brengt de onlangs overleden theoloog Harry Kuitert ter sprake. “Hij accepteerde de evolutie, liep tegen vragen over het kwaad aan en verliet God. Maar niet nadat hij eerst vakkundig de Gereformeerde Kerk ‘bevrijdde’, zoals veel journalisten het noemden. Ik gebruik liever het woordje ‘sloopte’.”